dunsaluns

Senaste inläggen

Av dunsaluns - 11 september 2019 22:11

Den här veckan har jag hunnit upp på två toppar. En i det vackra vädret i måndags med dottern och min mor. Jag hade med mig choklad och smörgås till oss i en ryggsäck. Det ska man tydligen ha när barn är med. Min och mammas lilla hund var också med.
Idag, när jag skulle till svensbyn igen, för att hämta sonen hos en kompis på kvällen, så tänkte jag att jag hinner nog upp på Larssonsberget innan det blir mörkt. En rask promenad upp förbi den läskiga klippan som hänger ut över Eliasgrottan och sen vidare med lite klättring och hjälpa hunden mellan klippskrevorna innan man är uppe på toppen. Härligt!

ANNONS
Av dunsaluns - 3 september 2019 22:34

Vi åkte ut till fäboden i helgen med getterna och några hönor också hunden förstås. Vi sov där hela familjen två nätter och så kom ett par av mina syskon och hälsade på. Mina föräldrar och några fler syskonbarn kom också. Det är bra att va en stor familj <3 <3 <3

ANNONS
Av dunsaluns - 27 augusti 2019 22:35

Vi åt middag efter jobbet på en liten skogsstuga där vi var mycket när jag var liten. En kiosk faktiskt, som lades ned och den lilla byggnaden fraktades makalöst nog upp till skogen efter en smal liten , liten guppig väg, med lastbil. 86 eller 87 var det... jag minns så väl den tiden i mitt liv. Jag var omkring 6 år och alldeles full av min värld. Vi åkte ofta upp hit om helgerna på den tiden. Vi for i risslor med häst. Vår familj i den ena och ibland kunde min faster köra en rissla med sin häst. Det är hon och hennes man som äger kojan/ stugan.. Den är inte stor, knappt 4x4 meter skulle jag tro. Säkert mindre. Men vi kunde vara här hela vår familj och faster och farbror och så ibland vår andra farbror med familj. På vintern, med alla blöta, snöiga kläder.. hur gjorde vi? Mellan 6-8 barn (beroende på vilket år det var) och 6 vuxna.. Ibland så körde någon skoter hit. Vi var här på höst och vår också.. då lekte jag och sprang på stenhällarna. Men aldrig ner till myren. Än idag har jag en väldig respekt för myrmarker. Månne hade mamma förmanat oss noga. Jag lekte att jag var Ronja Rövardotter. Vi hittade små helvetesgap här och var bland stenhällarna och lillasyster fick vara Birk. Ibland kom pappa smygande, han sa att han var Borka och han jagade mig så vi skrek av skräckblandad förtjusning när han skulle försöka fånga mig. Lillasyster fuskade och sprang till mamma. Pappa hade nog fullt sjå med att hinna ifatt mig, men så hade han med sig de långa tömmarna från hästselen och surrade fast mig vid en tall med flera varv av de långa tömmarna. Jag blev en utbrytarkung så han fick göra svårare och svårare knutar. Jag var så stolt när jag lyckades ta mig lös, fast ibland kunde det ju ta ett tag. När man åker rissla kan man stå på en liten pall längst bak på släden. När resten av familjen låg nedbäddad och pappa satt på kuskbocken, fick jag stå bakom. Ibland hoppade jag av och sprang ikapp. Eller gled på skorna i snön. Men då fick man se upp så det inte kom någon lurig gren att fastna i, eller ett stort hål i snön av hästarnas hovtramp... eller en rykande färsk hästskit.. jag hade ett par näbbskor i skinn. De gled särdeles bra på snön, speciellt i de blanka medspåren. Jag älskade att springa ikapp hästarna, så jag lekte tuff och väntade så jag skulle hinna precis om jag sprang allt jag orkade. Med åren började pappa retas med mig och när jag väntat så länge att jag precis skulle börja springa ikapp hästsläden eller vagnen så kunde han vända sig om och få syn på mig, då flinade han och manade på hästarna för att utmana mig. Det blev ibland svårt att hinna ikapp, men jag var ju för stolt för att ropa att de skulle vänta, och jag tyckte det var jättekul. Många stjärnklara kvällar låg jag under fällen och sjöng tyst för mig själv evinnerliga sånger som jag hittade på eftersom.
Stugan har kvar gästböckerna ända från begynnelsen. Där finns teckningar på barn, slädar, hästar och stjärnor.. I stubbar och stenar här ute finns hela världar av lekar och sagor att förirra sig uti. Alla mossor och lavar och små trumpeter, pistiller och frön... Jag lekte i så liten skala med pyttesmå leksaker.. Jag har många platser som jag tyckt om i livet, men den här är definitivt en som jag haft med mig så mycket av..

Av dunsaluns - 20 augusti 2019 15:20

Sista dagen på semestern. En helt fantastisk kväll i början av augusti. Skönt i luften och betydligt mindre mygg än på försommaren. Goda vänner och en eld.
Jag och Tilde gick runt hela sjön och inspekterade övernattningskojan på andra sidan. Viggo hittade en padda och Tilde en liten groda.

Av dunsaluns - 27 juli 2019 10:48

Klockan slår åtta och det är tydligen siesta redan. Igår var det rekordvarmt. 33-38 grader. Så när jag satt upp ena långsidan av nya hagen öppnar jag grinden och ber dem följa med. Men getterna ligger i sina sandgropar och rör sig inte ur skuggan. Lika bra man tar en paus med dem, så man inte får solsting igen. Jag har haft ont i huvudet, så idag gick jag upp tidigt för att slippa stängsla i hettan. Getterna gömmer sig också för solen. Jag har inte sett dem gräva ner sig eller sandbada förr. Det är ju sådant som fåglar gör...

Spira sträcker på halsen där hon ligger med en sten som huvudkudde. Eftersom jag lämnat grinden uppe kommer hönsen struttande.

Att hagen är öppen känns ju inbjudande men de verkar också väldigt nyfikna på getternas sandbad. Tuppen spanar på avstånd en god stund innan de kommer sättande i samlad trupp. Dock stannar de till bakom sista stenen och smyger likt indianer innan de helt öppet visar sin beundrande entusiasm.

Helt plötsligt blir Lia väldigt nyfiken på mig, hon som annars är så skygg. Fifi går och inspekterar Spiras fina sandgrop bland stenarna. Tvillingarna Torvi och Spira stångas lite..

Av dunsaluns - 18 juli 2019 23:16

Satt och språkade med min get i hagen en kväll. Det blir inte så ofta man tar sig tid att verkligen sitta ned och njuta av varandras sällskap. Det är redan flera veckor sedan nu. Vi satt där tills solen gick i nordan och dimman kröp upp över ängarna. Hon saknade Tjeephes. Det var ju sorgligt att han blev sjuk. Det var längesedan nu.. Ett och ett halvt år sedan minst. Men så skämtade jag lite om det där med bockarna och genast brister hon i gapskratt.

Av dunsaluns - 6 juli 2019 10:28

Jag har ett hål i gräsmattan. Jag grävde två. I det ena planterade jag ett äppelträd. Sen har det andra äppelträdet stått i sitt halvhål och väntat genom tid av fotbollsträningar, matcher och cuper som gjort att jag inte hunnit. Men så en afton hoppade jag ned i gropen och fortsatte gräva. Hoppade fort upp igen och hämtade järnspettet. Sten, sand och lera. Här behövs grävas ordentligt för att få träd att trivas. När det äntligen var klart kastade jag ironiskt nog tillbaka några stenar i gropen för dränering. Sen började jag fylla på med jord. Trött var jag och myggorna blev galna i den sena kvällen. Jag tappade räkningen på hur många skottkärror jord som kan rymmas i ett hål. Så plötsligt, mitt på grusgången, där jag går med skottkärran för att hämta mer jord, så bestämmer sig mina kängor för att det är godnatt och de gängar upp med skottkärran för att förgöra mig. Skottkärran är av gammal modell med ett snyggt litet rosthål på sidan och vänstra handtaget av trä är av tid och nötning splintat och på så vis aningen vässat för specialgrepp. Kängorna beslutar sig alltså för att haka ihop mitt i steget, de metalliska hakarna för snörning upp på skaftet hindrar mig således mitt i steget att fungera som en rörlig organism. Jag faller förstås pladask varje gång detta händer, men så mycket värre brukar det inte bli. Någon gång har jag tillochmed lyckats rädda de ägg jag i stunden burit på.. men denna gång var det alltså en skottkärra i nävarna, som jag spastiskt drog åt mig mitt i den omedvetna tiondels av sekund som inträffar när kroppen helt plötsligt inte kan lyda på grund av kängornas illvilja. Så där jag flyger framstupa drar jag åt mig det onda handtaget på skottkärran som träffar mig rakt i käken med dubbel kraft innan jag ligger och kvider i gruset. Jag liksom kände hur trycket på vänstra käken förvred hela skallformen så att den istället buktade ut på höger tinning. Trött och grinig och överraskad och plågad hade jag utropat ett starkt AJ! innan jag passade på att blunda och åla mig i grusgången. Men sen skrattade jag och skämdes lite när jag inser att grannen kommit och står alldeles brevid och iakttar mig och frågar vad som hänt.. Alltså, hur lejd är man?...
Nå, nu har även andra äppelträdet fått sin plats tillslut...

Av dunsaluns - 3 juli 2019 07:19

Jag har varit ute på motionsrunda med hunden och skådat allsköns blommor i vägkanterna. Så underbart med sommar. Fikar på baksidan. I brist på bröd tar man limpa (kanelbullar). Sitter i något som kan liknas vid en illa skött syrenberså på baksidan av min vildvuxna trädgård. Ska mjölka och sen åka till kontoret. Det är ju underbart att vara lite halvledig sådär på 40% semester ungefär. Jag målade lite med flickorna igår.. gjorde en bild till en platsannons och en liten prinsessa. Det var skönt att ha en stund hemma. Vi har mest varit på fotboll sista tiden också har vi letat lite cowboykläder.. det är kul att klä ut sig och leka lite. Vissa tycker visst att jag är gode lejd när jag rider ut på käpphästen med min cowboyhatt för att kasta sopor i tunnan. Tur att det är glest mellan husen här.. Nästa stund jag får ledigt ska jag ta tag i spaden och gräva kring äppelträden tänkte jag. Lite skoj får man väl ha emellanåt..

Presentation


Hej!
Jag tycker om att skriva och göra bilder. Här på bloggen samlar jag bilder och texter om sånt jag blir glad av. Nästan allt bloggande sker via mobilen, delvis därför kommer mina foton vara långtifrån felfria.. Gillar någon bloggen och vill läsa och

Fråga mig

0 besvarade frågor

Copyright

  Alla texter och bilder här skyddas av copyright!

 

Vill du låna en bild (tex. till din blogg)och hänvisa till mej är du välkommen att fråga :)

Att dela mina hela inlägg på facebook är ju också helt ok (eftersom de då kopplas hit till min blogg)

MEN

 Tar du/kopierar en bild/text utan lov, kommer jag hem till dej och river sönder din cykel!!.. eller nåt... >:(

 

 

Kategorier

Senaste inläggen

Länkar

Sök i bloggen

Senaste kommentarerna

Arkiv

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2020
>>>

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ dunsaluns med Blogkeen
Följ dunsaluns med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se