dunsaluns

Senaste inläggen

Av dunsaluns - 13 september 2018 08:08

Jag gör tvål av getmjölk. Men Jag köpte en massa ingredienser, bl.a bivax från en person jag känner som har egna bikupor. Jag tillförde lite honung också. Jag hittade ett recept och gick efter det eftersom det är ganska pillrigt att räkna ut hur mycket hårt och mjukt fett man annars ska ha för att det ska bli en bra tvål. För trots att alla ingredienser utom en kommer från skafferiet och kylen, alltså inte är vad som brukar kallas kemikalier, så är det ju trots allt kemi hur allt reagerar med vartannat ändå.
Den här tvålen ska bli mycket mjuk och snäll mot huden. Kallrörd tvål är också snällare mot huden än tvål som kokas ihop i stora massproduktioner. För i den här processen bevaras de goda egenskaperna i produkterna. Genom att jobba med frusen mjölk så blev det inte så varmt att blanda i kaustiksodan. Mjölken blev alltså inte karamelliserad, som annars kan visa sig som bruna prickar i tvålmassan. Jag tillsatte inga örter eller dofter förutom lite honung. Olivoljan känns på doften och så är den mjölkig och krämig av getmjölken. Om jag gör mer tvål ska jag se om jag hittar något ännu enklare recept. Jag hade i bivax för att det ska härda mer när man har så mycket mjuka oljor i tvålen.

Olivolja
Getmjölk
Kokosolja
Rapsolja
Kaustiksoda
Bivax
Honung

Eftersom vätskedelen inte är baserad på vatten utan mjölk, som också innehåller lite fetter så blir den väldigt mjuk. Det tog lång tid att vispa. Jag gav upp och började varva med stavmixer. Den stod den och geléade sig i kylen i 2,5 dygn. Den hade stått framme när jag skar upp den i bitar, så det var lite svårt att inte göra fingeravtryck i alla bitarna, de var så mjuka. Men min vän med bina säger att tvålen blir hårdare när den har mognat. En vanlig vattenbaserad tvål tar fyra veckor att mogna. Men denna får nog ligga tills framåt jul nån gång..

ANNONS
Av dunsaluns - 10 september 2018 12:25

Hade en hemmagjord fetaost som jag nästan glömt bort i sin saltlag i kylen. Den ska ligga fem dagar..
ur frysen tog jag fram spenatblad som jag plockade under sommaren.
I en kastrull hade jag en handfull potatis som höll på att förfaras så de fick ingå i pajbotten för att slippa ha så mycket mjöl.
Botten:
Kokt potatis*
Smör
Mjöl
Pyttelite kallt vatten
Ev. Lite salt

Äggstanning:
3 ägg*
2 dl getmjölk*
Lite riven lagrad ost

Fyllning:
Mjukstekt vitlöksklyfta och halv gul lök,
En påse färsk eller frusen hackad spenat*
Några små tomater
Lite oregano, salvia,timjan, basilika, peppar
Hela fetaosten i bitar.

Stek lök och vitlök, låt svalna
Tryck ut pajdeg i smord form
Förgrädda 200 grader tills den är lite fastare.
Blanda allt i fyllningen och sprid ut över bottnen.
Häll över äggstanning och in i ugnen igen. Sänk ev värmen till 175 grader..

ANNONS
Av dunsaluns - 3 september 2018 00:14

Mikroorganismer, mjölksyrebakterier, kvävefixering, psykologisk hälsa, politik, rekoringar, skogsbete, framtid, näringsvärden, smör, djurvälfärd, god mat, goda intentioner, mångfald av människor, mångfald av gener, mångfald av miljöer, artrikedom, historia, flexibilitet, jordkällare, vedspisar, skogar, skogsbeten, vattendrag, restaurering, beredskap, ansvar, konst, musik, naturmaterial, fårbönder, biologer, agronomer, fäbodbrukare, biodlare, energiekonomi, levnadsberättelser, sammanträffanden, släktskap, gränsöverskridanden.

På lördagen träffade jag massor av olika intressanta människor. Det blev ett tvärt slut när vi sprang iväg till bussen för att hinna ut till ?brinken?. Där sov jag och UllaKarin över i Brittas andra hus ?Ruts? på andra sidan ån. Brittas getter och får betar där utanför och på kvällen gick vi hem till henne och blev bjudna på killing-lamm-korv. Sen åkte vi ut i skogarna och plockade ihop lite stängsel och inventerade lite ängsmark vid en jättevacker skogsgård/fäbod. I morse vaknade vi upp med utsikt över åbrinken mot den lilla getgården.

När vi kom tillbaka till stan hade de ändrat lite på dagordningen, samt hade dragit ner på tiden för alla föreläsare så att alla skulle hinna höra allt och möjligen var vi lite sena, så vi missade tyvärr en person vi gärna hade hört, Anders Tivell. Men allt annat var också riktigt intressant. Lunchen var jättegod också dök Annika upp! Henne hälsade vi på på fäboden krype för tre år sedan, efter att jag varit hos Britta och lärt mig ysta. UllaKarin och Britta var tvugna att åka innan konventet var slut och mitt tåg skulle inte gå förrän sex timmar senare. Då åkte jag med Annika och hälsade på Toulla och sen ut till fäboden krype och såg hur allt förändrats efter att det varit en levande fäbod i tre år. Sen fick jag en ost av Annika och hon skjutsade tillbaka mig till tåget. (Krype är på första bilden). Där var helt igenväxt och de hade just börjat fälla lite träd och röja upp runt de gamla stugorna första gången jag var där. Det var tät djungel överallt och nu har korna och getterna öppnat upp landskapet mer och mer. Bäcken såg man inte för alla buskar, nu var den visserligen torrlagd efter denna heta sommar. Bakom stugorna och gethuset på sista bilden, var det tät skog, nu lyser ju solen igenom där och alla stenar har kommit fram!

Av dunsaluns - 30 augusti 2018 22:45

Av dunsaluns - 29 augusti 2018 05:59

Igår kom vår söta lillkusin på middag hos oss med sina föräldrar. Men lilla Nora äter inte mat än.
Vi tog en tur med barnvagnen bort till badplatsen. Det var ruggigt och småregnigt, men mysigt ändå. Tänk att vi badade och simmade där förr-förr-förra torsdagskvällen!
Jag hade plockat in pumpa och kålrabbi som puttrat i en järngryta ganska länge tillsammans med lök, vitlök, basilika, oregano och buljong. (Man får ta bort lite vätska).
Gjorde en ostsås på färsk getmjölk och köpesost och timjan.
Tilde hade städat sitt rum och bakat en sockerkaka som hon bjöd på när de kom mitt på dagen, före promenaden.
Sen åt vi pumpalasagne. Till den plockade jag en sallad av olika blad och sockerärt och en liten gul butternutpumpa. Sen plockade jag fram fetaosten som jag ställt i saltlag för sex dagar sedan. Jag fiskade upp den ur saltlagen och satte den i en burk med fin rapsolja, färsk persilja, saften av en halv citron, timjan, salvia, dragon (var det en nypa rosmarin också? Minns inte..) en finhackad vitlöksklyfta..
Fetan blev bra på salladen.
Till efterrätt åt vi de kanske sista stjälkarna av rabarber för i år. De var bakade i en knäckig paj.
Ingen bild på kalaset haha, vi hann äta innan jag kom på att fota nåt. Sen pratade jag med syster och A istället för att hålla på med mobilen. Det blev välkommen hem för Herr Herre som kom hem från svappavaara och hann äta med oss. Och lyssna till Tildurs uppträdanden från kökssoffan. ?Alligatorn?, ?Elsa?, ?dollystyle? mm. hör till hennes reportrar.

Av dunsaluns - 23 augusti 2018 22:19

... går fem getter hem från betet..

Av dunsaluns - 22 augusti 2018 18:05

Vi har fått många fina squaschar eller pumpor eller vad det nu är? Jag satte flera olika sorter och de har växt lite huller om buller. Mycket enkla recept. Jag gillar ju att kalljäsa degar, men gjorde en snabbvariant av limpor idag. Det blev inte lika fint som kalljäst. Men gott ändå :)

Snabblimpor:
50g jäst
5 dl vassle
3 msk smör el olja
1 dl sirap eller honung
2 tsk salt
8 dl rågsikt
8 dl vetemjöl

Knåda ihop degen och lägg på en plåt i nedre delen av ugnen. Sätt på ugnen nu! 200 grader.( Brödet jäser medan ugnen värms upp) ställ klockan på 40-50 min.

Pumpasoppa:

Fräs 1 gul lök
1 vitlöksklyfta
Innehållet från en urgröpt pumpa (kärnor och allt).
När allt fräst så det mjuknat häll i 2,5 dl grädde (eller getmjölk).
Salt och peppar
Mixa med mixerstav
Häll på 5 dl buljong

Valfri (men klart godast med) smaksättning tex timjan och citron.

Av dunsaluns - 16 augusti 2018 16:07

Hur man får ett bra grepp om sin get när man ska verka klövar :D
Ha en smal bänk mot en vägg och en kort kedja alt. karbinhakar fästa i väggen. Fäst geten och om den sprattlar håll din kroppsvikt försiktigt men stadigt så geten blir lite fastklämd mellan dig och väggen. Låt getens knä vila på ditt. Var försiktig så att du inte översträcker getens knä eller på annat sätt skadar den. Tryck tex inte för hårt mot getens mage. Håll stadigt. Släpp inte. Låt ev. geten sprattla lite med benet men släpp inte, följ med i rörelsen. Den bör känna att du inte ger upp förrän du fått göra det du ska. Till slut vilar den gärna mot ditt knä. Klipp ev lite, eller allt som ska klippas. Är geten mycket rädd eller sprattlig kan du nöja dig med att krafsa lite med sekatören på klöven och sen släppa geten igen när den lugnat sig tillräckligt. Kräv mer nästa gång. Är geten lugn är det bara att klippa. Nästa bild visar vilka delar som ska klippas bort.
Blir geten nervös och dramatisk, behåll lugnet, den kan knappast göra sig mycket illa så länge den är kort kopplad och du sitter så den inte kan ramla ner. Ibland lägger sig nervösa getter ner i avsaknad av bättre idéer. Ev. Kan man då lugnt låta den ligga kvar och börja klippa lite på plats. Ge inte upp! Vänligt men bestämt :D

Olika sätt som getter kan smita på fast man har staket med eltråd.

Presentation


Hej!
Jag tycker om att skriva och göra bilder. Här på bloggen samlar jag bilder och texter om sånt jag blir glad av. Nästan allt bloggande sker via mobilen, delvis därför kommer mina foton vara långtifrån felfria.. Gillar någon bloggen och vill läsa och

Fråga mig

0 besvarade frågor

Copyright

  Alla texter och bilder här skyddas av copyright!

 

Vill du låna en bild (tex. till din blogg)och hänvisa till mej är du välkommen att fråga :)

Att dela mina hela inlägg på facebook är ju också helt ok (eftersom de då kopplas hit till min blogg)

MEN

 Tar du/kopierar en bild/text utan lov, kommer jag hem till dej och river sönder din cykel!!.. eller nåt... >:(

 

 

Kategorier

Senaste inläggen

Länkar

Sök i bloggen

Senaste kommentarerna

Arkiv

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2020
>>>

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ dunsaluns med Blogkeen
Följ dunsaluns med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se