Direktlänk till inlägg 10 februari 2024
Väldigt god mat från skogen?
Getkött är verkligen gott tycker jag.
Dock måste jag leda av benet för att ben från vuxen get ska rymmas i grytan. Så fiolen mister sitt skaft. Jag har haft lappgetter sedan 2007 (med ell uppehåll 10-14) och jag tycker det är lyxigt att få så fint kött av djur som betar örter, sly och löv i skogen. Man förstår varför matkulturen här uppe baseras mycket på kött och mjölk här uppe där det är lite kargt och kort odlingssäsong. Getter kräver mycket mindre mat och vatten än en ko. Det kallades förrfattigmansko eftersom de ändå gav mjölk.
Recept:
1 getlår
2 stora fälkålar
4 vitlöksklyftor
6 schalottenlökar
6 dl buljong (jag blandar kyckling och grönsaks-)
2 dl vitt vin
Tre ordentliga knippen färska örter, jag tar timjan, fransk dragon och salvia.
Smör att steka i
Salt och svartpeppar
Jag ledar av benet och tar bort nedre delen samt lite hinnor.
Saltar hela steken och steker snabbt och hett i smör runt hela steken så att den blir gyllenbrun och får en yta. Bara nån minut, den är rå under ytan. Pepprar köttet lite.
Steken vilar medan jag svettar upp scharlottenlök, fänkål, vitlök i smör utan att bryna.
Sedan häller jag buljong och vin i grytan och lägger i steken med kryddorna.
In i ugnen på 225 grader i 20 min, sedan 160 grader i två timmar.
Alla texter och bilder här skyddas av copyright!
Vill du låna en bild (tex. till din blogg)och hänvisa till mej är du välkommen att fråga :)
Att dela mina hela inlägg på facebook är ju också helt ok (eftersom de då kopplas hit till min blogg)
MEN
Tar du/kopierar en bild/text utan lov, kommer jag hem till dej och river sönder din cykel!!.. eller nåt... >:(
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
||||||
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 | 11 |
|||
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
|||
19 | 20 |
21 | 22 |
23 |
24 |
25 |
|||
26 |
27 |
28 | 29 |
||||||
|