dunsaluns

Senaste inläggen

Av dunsaluns - 29 augusti 2018 05:59

Igår kom vår söta lillkusin på middag hos oss med sina föräldrar. Men lilla Nora äter inte mat än.
Vi tog en tur med barnvagnen bort till badplatsen. Det var ruggigt och småregnigt, men mysigt ändå. Tänk att vi badade och simmade där förr-förr-förra torsdagskvällen!
Jag hade plockat in pumpa och kålrabbi som puttrat i en järngryta ganska länge tillsammans med lök, vitlök, basilika, oregano och buljong. (Man får ta bort lite vätska).
Gjorde en ostsås på färsk getmjölk och köpesost och timjan.
Tilde hade städat sitt rum och bakat en sockerkaka som hon bjöd på när de kom mitt på dagen, före promenaden.
Sen åt vi pumpalasagne. Till den plockade jag en sallad av olika blad och sockerärt och en liten gul butternutpumpa. Sen plockade jag fram fetaosten som jag ställt i saltlag för sex dagar sedan. Jag fiskade upp den ur saltlagen och satte den i en burk med fin rapsolja, färsk persilja, saften av en halv citron, timjan, salvia, dragon (var det en nypa rosmarin också? Minns inte..) en finhackad vitlöksklyfta..
Fetan blev bra på salladen.
Till efterrätt åt vi de kanske sista stjälkarna av rabarber för i år. De var bakade i en knäckig paj.
Ingen bild på kalaset haha, vi hann äta innan jag kom på att fota nåt. Sen pratade jag med syster och A istället för att hålla på med mobilen. Det blev välkommen hem för Herr Herre som kom hem från svappavaara och hann äta med oss. Och lyssna till Tildurs uppträdanden från kökssoffan. ?Alligatorn?, ?Elsa?, ?dollystyle? mm. hör till hennes reportrar.

Av dunsaluns - 23 augusti 2018 22:19

... går fem getter hem från betet..

Av dunsaluns - 22 augusti 2018 18:05

Vi har fått många fina squaschar eller pumpor eller vad det nu är? Jag satte flera olika sorter och de har växt lite huller om buller. Mycket enkla recept. Jag gillar ju att kalljäsa degar, men gjorde en snabbvariant av limpor idag. Det blev inte lika fint som kalljäst. Men gott ändå :)

Snabblimpor:
50g jäst
5 dl vassle
3 msk smör el olja
1 dl sirap eller honung
2 tsk salt
8 dl rågsikt
8 dl vetemjöl

Knåda ihop degen och lägg på en plåt i nedre delen av ugnen. Sätt på ugnen nu! 200 grader.( Brödet jäser medan ugnen värms upp) ställ klockan på 40-50 min.

Pumpasoppa:

Fräs 1 gul lök
1 vitlöksklyfta
Innehållet från en urgröpt pumpa (kärnor och allt).
När allt fräst så det mjuknat häll i 2,5 dl grädde (eller getmjölk).
Salt och peppar
Mixa med mixerstav
Häll på 5 dl buljong

Valfri (men klart godast med) smaksättning tex timjan och citron.

Av dunsaluns - 16 augusti 2018 16:07

Hur man får ett bra grepp om sin get när man ska verka klövar :D
Ha en smal bänk mot en vägg och en kort kedja alt. karbinhakar fästa i väggen. Fäst geten och om den sprattlar håll din kroppsvikt försiktigt men stadigt så geten blir lite fastklämd mellan dig och väggen. Låt getens knä vila på ditt. Var försiktig så att du inte översträcker getens knä eller på annat sätt skadar den. Tryck tex inte för hårt mot getens mage. Håll stadigt. Släpp inte. Låt ev. geten sprattla lite med benet men släpp inte, följ med i rörelsen. Den bör känna att du inte ger upp förrän du fått göra det du ska. Till slut vilar den gärna mot ditt knä. Klipp ev lite, eller allt som ska klippas. Är geten mycket rädd eller sprattlig kan du nöja dig med att krafsa lite med sekatören på klöven och sen släppa geten igen när den lugnat sig tillräckligt. Kräv mer nästa gång. Är geten lugn är det bara att klippa. Nästa bild visar vilka delar som ska klippas bort.
Blir geten nervös och dramatisk, behåll lugnet, den kan knappast göra sig mycket illa så länge den är kort kopplad och du sitter så den inte kan ramla ner. Ibland lägger sig nervösa getter ner i avsaknad av bättre idéer. Ev. Kan man då lugnt låta den ligga kvar och börja klippa lite på plats. Ge inte upp! Vänligt men bestämt :D

Olika sätt som getter kan smita på fast man har staket med eltråd.

Av dunsaluns - 14 augusti 2018 19:07

Jag har satt nytt fil på köksbänken. Ympar av samma fil i flera veckor. Har inte köpt ny fil på affären och vet inte riktigt hur man startar en ny med tätte.
Jag och Viggo har myst idag. Vi gick ner och matade hönsen och gosade med getterna. De har blivit riktigt keliga...
Vadslepannkakan sväller i ugnen. Det blir berg som jag sticker sönder med kniven. En fluga jagar runt mitt huvud. Det rosslar i gruset på infarten. Herr herre kommer visst hem efter en vecka på jobb i svappavaara. Ha det bra!

Av dunsaluns - 11 augusti 2018 19:18

Nu har vi fått något som liknar en pumpa i trädgårdslådan. Några frukter har det kommit. Men endel är små som äppelkart och försvinner liksom innan de hunnit börja växa. Jag har matat på med mer vatten och nu börjar det komma några gula och gröna saker. Jag satte tre eller fyra olika sorter. En sorts squash och en sorts pumpa som jag köpt på granngården. Och så fick jag sex frön av grannarna och det var tre butternut-... och tre från Nya Zeeland. Den här gula tog Viggo in och började gröpa ur. Jag tog innehållet och smakade, det var ju jättegott! Så jag öste ner det i lasagnen som jag just höll på med. Men den var så god så jag hämtade in en till när jag gick ut för att hämta sallad, tomat, sockerärt och kålrabbi. Kålrabbin rev jag tillsammans med ett päron och så satte jag ihop resten till en sallad med dressing på. Den gula pumpan smakade som en blandning mellan squash, melon och ananas. Mjuk och smörig och snygg på köksbordet haha :D Viggo var ju jätteduktig på att karva!

Av dunsaluns - 10 augusti 2018 23:48

Jag har ett litet getskinn. Det var inte så lätt att garva. Känns som att det ruttnar bort av alla bad och att det blir missfärgat och håligt. Men nu ligger det i sista badet tills imorgon. Då tänkte jag skölja det och försöka mjuka upp det mot en bräda eller nåt. Förmodligen har jag varit för noga med att ta bort hinnor i ett tidigt skede också. Huden är alldeles tunn. Kanske för att det är från en killing eller att jag varit för noga. Undrar om det går att få in luft i ett skinn som är så tunt? Man behöver få in luft i ?porerna? när man bearbetar det efteråt, för att det ska bli mjukt. Nu när det torkat mellan bad och infettning har det stelnat ganska mycket. Kanske skulle det också ha varit fuktigare när jag fettade in det..
Det hände en olycka och vi var tvugna avliva en killing. Vi flådde den och jag skrapade bort mycket kött som satt kvar, varvid några hål uppstod, förutom det som blev när vi flådde. Sedan låg skinnet i en boda på en svartsäck med massor av grovsalt som noga täcker allt råskinn.
Sedan sköljde jag skinnet i vatten sen såpvatten, vatten, såpvatten osv...
vatten. Där efter fick det torka nästan torrt ett dygn eller så. Ev misstag här! Istället för att fetta in det började jag skrapa av ytterligare kött och hinnor. Misstag två?: att skrapa skinnet mot en hård yta, som kan ha varit orsak till håravfall?
Igår tog jag rapsolja och äggula (som jag läst mig till) och började massera in i skinnet. Sedan försökte jag dra i det för det stod att det skulle bli vitt när man gjorde så? Jag såg ingen skillnad annat än att skinnet var lite elastiskt så det blev helt vågigt när jag drog, eftersom det över ryggraden var ganska stumt, troligen för att det var torrare där. Genom hålen kom äggula ner och färgade den vita pälsen.. Mitt i rötmånaden också. Skinnet luktade inte hallonbåtar i detta skede. Att lämna det så, med äggula och rapsolja kändes lite läskigt, så jag bar ut det i en boda för att mogna. Hår hade börjat lossna så jag var rädd att det var helt förstört. Eftersom jag gjorde om tvättmomentet två ggr. Kan håret också ha lossnat pga. ?vattenrötning?.
Nå, det fick hänga på mogning med fett endast ett dygn innan jag tvättar det igen. Ska eg ske på samma sätt med flera såpvatten och sköljvatten. Men nu har jag gjort en helt galen sak och tagit galltvål eftersom den borde ta bort äggulan som är så gul för att hönsen äter klorofyll. Galltvål är bra på att lösa upp klorofyll. så även kanske äggula? Men vad händer med skinnet nu? Detta är ett spännande experiment, som jag har små chanser att lyckas bra med känner jag nu. Men då kan jag byta mål, från att ha velat ha ett fint skinn eller ett par barnvantar, till att lära mig om jag skulle kunna garva nästa skinn bättre?... och kanske framförallt effektivare , när jag vet hur och hur länge varje moment ska göras. Tja, det är ju liksom ingen skada skedd. Alternativet hade varit att kasta bort skinnet direkt. Lite surt är det ju att kämpa på och försöka utan att nå det resultat man ville. Men det är jag ju van vid haha :P
Det är som mina teckningar och pennspår: en del suckar och önskar att de också vore bra på att måla. Jag är inte bättre på att måla än någon annan, jag bara låter det ta mer tid.

Av dunsaluns - 21 juli 2018 17:58

Skönt att var ledig ett tag. Satsar på att göra så lite som möjligt för en gångs skull. En rolig överraskning när vi kom hem var ju att grönsakerna vuxit i sina lådor, trots att jag lämnade dem åt sitt öde i värmen. Grannen som passade djuren och mjölkade hade tillräckligt att göra tyckte jag. Men hon vattnade ändå i blomlådorna med de blommor som Tilde planterat och det var ju bra. Men nu har jag kunnat ta in både pak choi och mer spenat och sockerärtor och gjort wok med inköpta nudlar och paprika och lite vitlök. Jag gjorde samma wok igår och idag så det började ta tillfälligt slut på sockerärtor, men egentligen skulle man kunna fylla på med allt möjligt ju (det hade jag gjort om det bara var jag som skulle äta): svinmålla, vattugräs och rödklöverblommor skulle väl passa utmärkt i en wok tillsammans med det andra, de är ju ganska neutrala och smaken blir ju som man kryddar..
Jag orkade inte göra ost i värmen när vi kom hem så första dagen lämnade jag den nymjölkade mjölken på köksbänken för att testa göra fil igen. Och oj vilket gott fil det blev! Ympade med norrskensfil men det blev mer som långfil i konsistens. Vidare hittade jag jordgubbar att toppa filen med. Också det vanliga hos oss på sommaren; plättar gula fina plättar med färska jordgubbar i. Igårkväll satt vi ute och smaskade jordgubbar och fil med grannarna på vårbaksida. Så fick hon ett till tips på vad hon kan göra med mjölken när hon mjölkar. Vi drack te av färsk älgört och rölleka. Det var jättegott! Ska se om man hinner ta in älgört och torka innan de blommat utallihop. Rölleka har jag redan börjat samla i buketter som jag hänger på tork. Det är väldigt nyttigt te. Avslutar med en bild på lilla Fina i baljan :)

Presentation


Hej!
Jag tycker om att skriva och göra bilder. Här på bloggen samlar jag bilder och texter om sånt jag blir glad av. Nästan allt bloggande sker via mobilen, delvis därför kommer mina foton vara långtifrån felfria.. Gillar någon bloggen och vill läsa och

Fråga mig

0 besvarade frågor

Copyright

  Alla texter och bilder här skyddas av copyright!

 

Vill du låna en bild (tex. till din blogg)och hänvisa till mej är du välkommen att fråga :)

Att dela mina hela inlägg på facebook är ju också helt ok (eftersom de då kopplas hit till min blogg)

MEN

 Tar du/kopierar en bild/text utan lov, kommer jag hem till dej och river sönder din cykel!!.. eller nåt... >:(

 

 

Kategorier

Senaste inläggen

Länkar

Sök i bloggen

Senaste kommentarerna

Arkiv

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2024
>>>

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards