dunsaluns

Senaste inläggen

Av dunsaluns - 8 mars 2019 12:35

Sitter på kontoret och äter lunch. Ute är det snöstorm. Problem löser sig.. Igår kom syrran på sportlovsbesök med lilla Nora, våran lillkusin? från Skåne. Hon skrattar när hon träffar storkusinerna fast dom inte kan ses så ofta..
Snart ska jag göra en damm, en Basti på en kollega. Kul att kunna dela med sig av ayurveda, det är så bra att få behandlingar, alla borde få..
Nu har jag stekt morot, blomkål, zucchini, spenat, vitlök, timjan dragon och välsaltad kaffeost.
Imorgon tänkte vi åka slalom. Ha en trevlig helg! / Emma

Av dunsaluns - 1 mars 2019 06:37

Förra helgen var jag och Tilde, Torvi och Fina och Dunsa, ute i skogen och gick. Det var soligt och fint men lite blåsigt. Tur vi hade lite matsäck, för vi gick ganska långt och det var lite moddigt på skoterspåret efter alla plusgrader.
Efter stormen hade det blåst ner tallkvistar som getterna kunde gnaga lite på i vilopauserna. Jag hade med mig en påse med lite hö, för vi blev ju borta ett tag. Upp mellan bergen gick vi, och vilade mellan topparna. Det var för blåsigt och dåligt spår för att gå högst upp på någon av bergstopparna...
Sen for vi hem och skjutsade pojkarna till bion. Själva gick vi och åt i stan. Av någon anledning var vi vrålhungriga :)

Av dunsaluns - 22 februari 2019 08:37

Ibland, nån gång då och då, blir nästan all mjölk över. 6-8 dl om dagen blir fort 1,7 liter. Det är i minsta laget för att ysta på, om man betänker att ostutbytet brukar vara ca 10%, alltså, att det går åt ca 10 kg mjölk för att göra 1 kg ost.
Men sist blev fetan så god, så nu vill jag prova igen.
Det var längesedan jag gjorde kaffeost/stekost men såna ligger i frysen och jag har gjort så många såna så jag börjar få till konsistensen, vilket är det svåraste med den.

Den här vintermjölken verkar ju vara väldigt kraftig, för koaglet har blivit mycket fast och osten har knappt rymts i den form jag räknat ut skulle vara lagom.
Jag gillar att köpa svenska produkter så jag har tidigare köpt svensk ekologisk rapsolja att lägga in osten i. Men två gånger har jag kastat in osten i skyddande olja i kylen utan att krydda och det har blivit mycket smak av rapsoljan. Så sist köpte jag en solros/raps-olja som var mycket mildare. Men osten var så stor i burken så oljan precis täckte, så det blev inte så mycket kryddor och nu minns jag förstås inte hur jag måttade, men så här ungefär:

Timjan
Basilika
Rosépeppar
Hackad vitlök

Jag hade varken gräslök eller lagerblad hemma, men tog lite dragon, och kanske lite oregano?.. nä, eller? .. jag minns inte. Jag luktar mig fram och vill inte ha sånt som skär sig. .. jag tog nog fram lite persilja ur frysen också... hmm

Salt sätter man varken i ostmassan eller i oljan. Det har man i en mellanprocess på dag 2-6 alltså 5 dagar då den står i 70-90 % vatten 10-30% vassle(korrigerar syran) och 9% salt. Detta höftar jag rätt rejält, vilket ju är lite dumt, men jag har inget bra mått på burkarna och hur mycket utrymme som blir kvar när ja satt i osten och jag har svårt att väga osten eftersom jag inte vill röra i den och inte har nån bra våg för ändamålet. Jag har heller ingen PHmätare. Men det blir bra ändå efter en snabb utränkning.

Efter den femte dagen i lag, alltså 6-7dagar efter att jag ystade (eftersom den först står ett halvt dygn och rinner av i rumstemp), så tar jag upp osten och flyttar över i olja och kryddor. Jag har alltså inte med sista punkten på nedanstående recept.

Är osten helt täckt i olja så håller den så länge oljan håller. Börjar man skära och ta av osten sjunker oljan efter och det blir kortare hållbarhet..

Av dunsaluns - 17 februari 2019 09:23

Söndagmorgon och solen skiner bakom träden. Jag värmer upp kaffe från gårdagens besök. En vän kom hit med sina barn. De tog fram korongspelet på vårat större köksbord. De skrattade så mycket så vi gick upp i soffan för att prata. Där var herr herre och såg TV, just när vi kommit upp började en film som vi såg på bio för 11(!) år sedan- Australia, den är jättefin, men lång..

Jag sitter vid fönstret. Blidan har gjort skarpa spår ute på isen. Spira står uppe på rundbalen och spanar efter sina kompisar. En hackspett flaxar bland tallarna. Tilde vaknar och börjar leka med sina dockor och hästar. Snart ska jag gå ut en stund. Hämta mjölk, hämta ägg. Det har varit några veckor med riktigt kalla grader så jag tror hönsen återgick till att gå på sparlåga, men nu har det kommit några ägg igen. Tilde kunde gå och hämta ägg helt själv igår. Det brukar vara svårt med dörren in till hönorna, men hon klättrade upp på foderkistan, så det gick bra.
De var ute med skotrarna igår, jag var inne och städade. Viggo fyller 10(!) år på tisdag, så jag ska baka och fixa lite idag tänkte jag.
Jag brukar alltid planera och baka i förväg. Men nu sen jag började som kundansvarig på kontoret har jag fokuserat på att lära mig så mycket som möjligt om det under den första tiden. Så jag har skjutit fram förberedelserna, man måste kanske inte baka en massa jämt. Och jag tycker verkligen att ?man ska helga vilodagen? oavsett om man är religiös eller inte. Det finns så mycket man kan hitta på, men ibland ska man bara låta bli. Utbudet bara växer..

Förhoppningsvis kan jag återgå till mer normala arbetstider nu när första inskolningstiden är slut och jag återgår till att jobba några % som assistent hos min tidigare kund. Hoppas det blir en bra kombo, och inte allt för rörigt att ha två jobb på samma företag. Imorgon ska vi åka skidor :) Hoppas det blir lika fint som nu, och inte så blåsigt. Blir kul att få vara ute och jobba efter sex veckor på kontoret. Ljuset börjar ju komma tillbaka så smått..

Just nu vill jag göra allt: åka skidor med Tilde, ta med henne till stan och köpa en present till Viggo, baka lite, kasta lite tvätt i maskinen, göra en ?damm? (se förra inlägget), salta in ett bocklår och testa göra en lågtempare?... kanske gör jag inget av det :)
Jag har åtminstone fyllt på tvålpumpen i toan. Jag skrev hur jag gjorde flytande tvål i ett tidigare inlägg, men att jag tyckte den blev för tunn. Den håller sig bra i kylen men tjocknar avsevärt har jag insett. Så nu när jag fyllde på fick jag använda sked och tratt. Det är bra att inte behöva köpa tvålförpackningar. Schampo köper jag inte heller. Började vänja av håret för nåt år sedan. Nu har det fått en ?självrengörande effekt? (eftersom det inte är påverkat av schampo) och det räcker med att tvätta det med ägg. Man får skölja väl och hålla duschen fräsch ;) Jag tänker så, att allt som jag spolar ner i avloppet skulle kunna gå rakt ut på gården där hönsen pickar, utan att det ska komma någon till skada, nu eller i framtiden. Undrar bara vad jag ska hitta på med tvättmedel?? Har testat handtvätta lite i min egen tvål, men inte använt i maskinen.. Finns säkert nåt bra alternativ.. Har du nåt förslag?

Man får ju se nu med det nya jobbet och andra förändringar, om jag måste göra avkall på fler av mina ambitioner och önskningar.. men om man utgår ifrån att allt ska vara hållbart (miljömässigt, hälsomässigt, ekonomiskt, känslomässigt...) borde man ju hamna på någon förenlig, förnöjsam, medelväg..
Hunden nosar på mina fötter under bordet, jag har stuckit in fötterna under den varma pälsen, nu ska vi gå ut...

Av dunsaluns - 12 februari 2019 23:16

Jag har gjort en damm på Herr Herre ikväll. Det är en väldigt effektiv men mild behandling. Varm oljeblandning med örter som verkar genom huden. Mycket skönt och avslappnande. Jag fick två stycken på utbildning i helgen. Man kan göra dammar på många olika ställen på kroppen och med olika örter i, så det finns väldigt mycket man kan avhjälpa med dammar (basti). Jag gjorde en över lungorna. Han hade haft ont i huvudet hela dagen. Det kommer från nacken säger han. Han hade både gjort en fin middag och skottat också. Tända ljus och allt fick man minsann när man kom hem från jobbet.
Han fick en ört för värken och en för lungorna, för han kände sig lite hostig. Han mådde inte alls bra, men han ville ändå testa, så jag bäddade och blandade olja och sånt. Sen, efter behandlingen kände han sig bättre och nu är huvudvärken borta.

Av dunsaluns - 22 januari 2019 22:52

Det gäller att njuta av det fina man har omkring sig. Vintern är riktigt mörk och kall. Jag är inne på kontoret mest hela dagarna och hinner inte ut ens på lunchen. Men det är roliga dagar fastän jag nu senaste tiden blivit förkyld och trött.
Ikväll var jag något piggare och började göra vuxenläxa. Viggo läste för mig medan jag lagade fisk o potatis. Det är så kul att varje dag kunna äta av sådant som kommer från vår egen gård. Tilde sitter med vid köksbordet då Viggo läser. Jag har nästan alltid ett ljus tänt där. Det ska vara mysigt, så pass att man slåss om att sitta på den välbuntade kökssoffan med kuddar och filtar. Efter maten fick jag skriva en faktura för Pennspår, det är ju lite ovanligt nu. Jag har inte varit så aktiv med att sälja på sista tiden. Det är just tiden som inte räcker till för allt. Jag har ju inte slutat med Pennspår, det gör jag aldrig. Men jag har nog tagit ett rejält uppehåll kan man väl säga... Man får väl vara glad att på årets fattigaste vecka kunna äta egenproducerad mat och sälja både konst och getmjölkstvål. Nån slags karma verkar det ju ändå finnas, haha. Sen gick jag ut till getterna och gav dem hö och tog in Spira och Lyckan, som var ute. Hönsen fick lite matrester. De har börjat om att värpa så smått efter vinteruppehållet. Inne i ladan låg Torvi med dottern Fina, tätt ihop. Det är kallt ända in i ladan så de värmde nog varandra lite. Gullie stod och bräkte i boxen brevid. Hon fryser inte, hon är brunstig stackarn. Det är lite frustrerande för dem ett par dagar, men sen går det över...
ochså är det dags för nästa get att bli tokig, och så fortsätter det två dar var för varje get, med någon dags mellanrum och i intervall av 21 dagar.. så, det blir mest hela tiden, haha. En hel vinter av knäppa getter. Vid det här laget brukar de ju vara helt färdiga med brunsten och inte komma igång igen förrän till hösten. Men nu har jag ju ingen bock åt dem så de fortsätter väl fram till påsk..? Huh..
När Gullie brunstar ger hon bara 5 dl mjölk. Nästan alla andra dagar mjölkar hon 6-8 dl. Det är vinterinställningen, jag vill inte ha mer. Det dricks upp av barnen, utom den lilla skvätt jag gör guldmjölk av om kvällarna. Ibland blir det en pannkaka och någon enstaka ost kan man skrapa ihop till om man verkligen vill. Imorgon ska det tex va mjölk i äggstanningen till pajen.

Av dunsaluns - 3 januari 2019 23:05

Sömnigt klev jag ut ur sovrummet och passerade fönstret i TVrummet när en svart skugga rörde sig där utanför. Det kändes som en älg i storlek av dinosaur vällde upp i fönstret. Betänk också att detta är på övervåningen, så jag avfärdade min syn i samma sekund jag såg den, med insikten att det var en synvilla orsakad av trötthet och morgontimmans mörker. Men nej! Det rörde sig på riktigt en mule upp i skyn där ute. Den nappade efter några rönnknoppar i kanten av gräsmattan och de stora öronen gick inte att ta miste på. En älg! Men så stor. Eller nä, det är en till kropp, och en till.. de smälte samman med rönnen som ett stort svart monster. Men när jag sen hämtade telefonen ser man ju att de inte var så gigantiska som jag upplevde dem. Man är väl inte van att se djur i den dimensionen utanför fönstret helt enkelt. Det är väl ungefär som när månen står lågt och ser mycket större ut bara för att den syns i proportion till träden...
Och jag som bara skulle klä mig och gå ut och mjölka. Kan säga att jag lade in ett litet pass extra morgongymnastik innan jag vågade mig ut hehe. Jag väckte tilde som sov i rummet inunder, så de stod ju rakt framför hennes fönster också. Fascinerande djur.. hur kan så stora däggdjur överleva i kylan i våra snödjupa skogar när de bara har rönnknoppar att äta??.. ingen skördar hö åt dem..
efter en liten stund tog jag korgen och en vattenhink och gav mig ut i mörkret. Det knakade lite mystiskt i skogskanten när jag gick på min lilla stig över jälan. Jag väntade nästan att de skulle komma sättande över snön. Jag skulle vara chanslös där ute i öppenheten med djup snö runtom. Jepp, jag nojar för stora vilda djur. Jag är nog inte speciellt bekväm i deras närhet. Men jag har sluppit möta dem riktigt nära i skogen i allafall. Fast det är ju lite kul att få se dem.
På kvällen var jag ute med hunden på en längre promenad, det var jätteskönt, men det var kallt och jag hade dragit upp huvan över mössan. Så man hör ju inte så bra, och har ingen vidare vidvinkelsyn. Svart som natten och så kom jag ihåg de där älgarna från morgonen, när jag passerade ett skogsparti. Väljer de att stå på vår gräsmatta kan de ju vara var som helst! Så gick jag och hunden mitt på vägen innan vi kom ut över åkrarna igen, man vill ju inte gå för nära kanten om det skulle stå nån älg där i busken och tycka man var för närgången. Huga. Med mössan som glider halvvägs ner över ögonen...
Skönt att få röra på sig var det i allafall, och jag funderade faktiskt inte så mycket över älgarna. Jag fick vad min kropp och mina öron behövde efter en vecka med barnen och alla högtidsdagar och första dagen på min nya arbetsplats, (fast jag har delvis kvar mitt vanliga jobb)..
Jag har suttit på kontoret och läst på och planerat lite. Idag hade jag med mig hemgjort fil och blåbär till mellis. Stekta grönsaker och stekost med sallad till lunch.
Ha det bra! Kör försiktigt! Och gå försiktigt!

Av dunsaluns - 28 december 2018 22:26

Nu har jag fått hem getskinn från beredningen. Jag testade ju att garva ett själv i juli detta år, men det blev inte bra, så den här gången skickade jag iväg dem till Tranås. Dom är små men fina. Funderar på allt man kan göra med dem... det ena är långhårigt och mjukt, det andra är vitt. Ändå var killingarna lika gamla och halvsyskon. Nu blir det inga nya killingar till våren, för vi har ingen bock och det kommer nog kännas lite konstigt. Men förhoppningsvis blir det nya killingar 2020. Jag får dock fortfarande mjölk av den vita geten. Det blir inte att sina av. Men jag tar inte så mycket varje dag. Det räcker till kaffet och lite oboy eller nån pannkaka då och då. Jag gjorde faktiskt en ny fetaost också strax före jul, men det blir en liten av tre dagars mjölk.
Idag gjorde jag paella av julskinka, tinade ärtskidor, lök, ris, vitlök, saffran, vitt vin och en buljong från grannens tupp.

Presentation


Hej!
Jag tycker om att skriva och göra bilder. Här på bloggen samlar jag bilder och texter om sånt jag blir glad av. Nästan allt bloggande sker via mobilen, delvis därför kommer mina foton vara långtifrån felfria.. Gillar någon bloggen och vill läsa och

Fråga mig

0 besvarade frågor

Copyright

  Alla texter och bilder här skyddas av copyright!

 

Vill du låna en bild (tex. till din blogg)och hänvisa till mej är du välkommen att fråga :)

Att dela mina hela inlägg på facebook är ju också helt ok (eftersom de då kopplas hit till min blogg)

MEN

 Tar du/kopierar en bild/text utan lov, kommer jag hem till dej och river sönder din cykel!!.. eller nåt... >:(

 

 

Kategorier

Senaste inläggen

Länkar

Sök i bloggen

Senaste kommentarerna

Arkiv

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2024
>>>

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards