dunsaluns

Senaste inläggen

Av dunsaluns - 5 maj 2019 21:28

Det var rackarns svårt att fota vattenpärlorna som glittrade så fint i solen

Av dunsaluns - 28 april 2019 22:16

Sista chansen att elda. Vi har fortfarande snö kvar och på många ställen är det svårt att tända eftersom det är blött på marken. Runt den här åkerplätten är det ordentligt med snö i dikena.

Av dunsaluns - 21 april 2019 09:02

Femåringen tränar på att mjölka och styra getter. Det är inte det lättaste. Förr tiden när det var vanligt att barn tog hand om kreaturen, sa man att de barn som vallade just getter blev smarta. Men getterna är vanedjur så det gäller att komma överens om en bra rutin så följer de den rätt så bra. Gullie var dock lite skeptisk till att tjejen skulle koppla lös henne från mjölkbordet. Tur hon är lika envis dottern. Ute i hagen sprang alla våryra getter omkring. Tilde fick kramar av sin egen get Lyckan.

Av dunsaluns - 4 april 2019 06:33

Det gör mig glad att måla och teckna lite. Det är så sällan jag gör det nu för tiden... Bilden med klotpyrola har jag hållit på med så länge eftersom akvarellerna tar mycket tid att göra och tillfällena är få. Det känns inte jättekul att peta på den, men jag har ju svårt att lämna teckningar ofärdiga. Och jag ser att det faktiskt händer saker med den nu, även om jag har tappat känslan för ljuset i den. (Fotad i solljus) Perspektivet är också lite konstigt, men man vet aldrig hur den blir i slutänden.. jag var sugen på en ny akvarell, men jag har ändå ingen jättebra skiss att följa. Det märks tydligt när man har fokus på målandet och inte...
I skissboken gjorde jag små fragment av tankar... jag fotade och lade ut på fb. Pennspår. Nu ska de nog vara med i nästa nummer av kotidningen ?Fjällnära?, som görs av föreningen Äldre Svensk Boskap.
På jobbet ska vi göra en liten utedag med våra kunder. Idag ska jag slänga lite flygblad och posta lite om det. Tycker det blir roligare med lite färg. Det syns lättare på företagets fbflöde också..

Av dunsaluns - 18 mars 2019 06:11

Jag ringde mon bror och frågade om jag fick låna hans häst Valtra och en släde. Slädarna var upptagna, men jag och Tilde fick följa med. Hennes kusiner och två andr barn var med. Ellens bob var fastknuten i bakersta släden och båda flickorna satt beredda när vi skulle fara. Trots djupsnö och knöliga spår åkte de hela vägen både dit och hem på boben. Vi grillade mackor och hamburgare i grillkåtan och pratade mycket. Barnen var ute i skogen och hade kojor under träden, de for runt överallt som mullvadar i snön. När vi kom hem gick Tilde in före mej. När jag kom in hittade jag inte henne. Jag gick runt och ropade innan jag fann henne på kökssoffan under en filt. Hon hade dock tagit av sig alla blöta kläder så hon fick sova där en god stund innan middan..
Första släden kör pappa med Vilja(fux), andra släden dras av Frigga (som hälsade på), sista släden körde Daniel med Villmar (tillsammans på bild).. sista bilden är Frigga när vi kom tillbaka.hon har is under magen

Av dunsaluns - 8 mars 2019 12:35

Sitter på kontoret och äter lunch. Ute är det snöstorm. Problem löser sig.. Igår kom syrran på sportlovsbesök med lilla Nora, våran lillkusin? från Skåne. Hon skrattar när hon träffar storkusinerna fast dom inte kan ses så ofta..
Snart ska jag göra en damm, en Basti på en kollega. Kul att kunna dela med sig av ayurveda, det är så bra att få behandlingar, alla borde få..
Nu har jag stekt morot, blomkål, zucchini, spenat, vitlök, timjan dragon och välsaltad kaffeost.
Imorgon tänkte vi åka slalom. Ha en trevlig helg! / Emma

Av dunsaluns - 1 mars 2019 06:37

Förra helgen var jag och Tilde, Torvi och Fina och Dunsa, ute i skogen och gick. Det var soligt och fint men lite blåsigt. Tur vi hade lite matsäck, för vi gick ganska långt och det var lite moddigt på skoterspåret efter alla plusgrader.
Efter stormen hade det blåst ner tallkvistar som getterna kunde gnaga lite på i vilopauserna. Jag hade med mig en påse med lite hö, för vi blev ju borta ett tag. Upp mellan bergen gick vi, och vilade mellan topparna. Det var för blåsigt och dåligt spår för att gå högst upp på någon av bergstopparna...
Sen for vi hem och skjutsade pojkarna till bion. Själva gick vi och åt i stan. Av någon anledning var vi vrålhungriga :)

Av dunsaluns - 22 februari 2019 08:37

Ibland, nån gång då och då, blir nästan all mjölk över. 6-8 dl om dagen blir fort 1,7 liter. Det är i minsta laget för att ysta på, om man betänker att ostutbytet brukar vara ca 10%, alltså, att det går åt ca 10 kg mjölk för att göra 1 kg ost.
Men sist blev fetan så god, så nu vill jag prova igen.
Det var längesedan jag gjorde kaffeost/stekost men såna ligger i frysen och jag har gjort så många såna så jag börjar få till konsistensen, vilket är det svåraste med den.

Den här vintermjölken verkar ju vara väldigt kraftig, för koaglet har blivit mycket fast och osten har knappt rymts i den form jag räknat ut skulle vara lagom.
Jag gillar att köpa svenska produkter så jag har tidigare köpt svensk ekologisk rapsolja att lägga in osten i. Men två gånger har jag kastat in osten i skyddande olja i kylen utan att krydda och det har blivit mycket smak av rapsoljan. Så sist köpte jag en solros/raps-olja som var mycket mildare. Men osten var så stor i burken så oljan precis täckte, så det blev inte så mycket kryddor och nu minns jag förstås inte hur jag måttade, men så här ungefär:

Timjan
Basilika
Rosépeppar
Hackad vitlök

Jag hade varken gräslök eller lagerblad hemma, men tog lite dragon, och kanske lite oregano?.. nä, eller? .. jag minns inte. Jag luktar mig fram och vill inte ha sånt som skär sig. .. jag tog nog fram lite persilja ur frysen också... hmm

Salt sätter man varken i ostmassan eller i oljan. Det har man i en mellanprocess på dag 2-6 alltså 5 dagar då den står i 70-90 % vatten 10-30% vassle(korrigerar syran) och 9% salt. Detta höftar jag rätt rejält, vilket ju är lite dumt, men jag har inget bra mått på burkarna och hur mycket utrymme som blir kvar när ja satt i osten och jag har svårt att väga osten eftersom jag inte vill röra i den och inte har nån bra våg för ändamålet. Jag har heller ingen PHmätare. Men det blir bra ändå efter en snabb utränkning.

Efter den femte dagen i lag, alltså 6-7dagar efter att jag ystade (eftersom den först står ett halvt dygn och rinner av i rumstemp), så tar jag upp osten och flyttar över i olja och kryddor. Jag har alltså inte med sista punkten på nedanstående recept.

Är osten helt täckt i olja så håller den så länge oljan håller. Börjar man skära och ta av osten sjunker oljan efter och det blir kortare hållbarhet..

Presentation


Hej!
Jag tycker om att skriva och göra bilder. Här på bloggen samlar jag bilder och texter om sånt jag blir glad av. Nästan allt bloggande sker via mobilen, delvis därför kommer mina foton vara långtifrån felfria.. Gillar någon bloggen och vill läsa och

Fråga mig

0 besvarade frågor

Copyright

  Alla texter och bilder här skyddas av copyright!

 

Vill du låna en bild (tex. till din blogg)och hänvisa till mej är du välkommen att fråga :)

Att dela mina hela inlägg på facebook är ju också helt ok (eftersom de då kopplas hit till min blogg)

MEN

 Tar du/kopierar en bild/text utan lov, kommer jag hem till dej och river sönder din cykel!!.. eller nåt... >:(

 

 

Kategorier

Senaste inläggen

Länkar

Sök i bloggen

Senaste kommentarerna

Arkiv

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2024
>>>

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards