dunsaluns

Senaste inläggen

Av dunsaluns - 11 juni 2019 22:49

Oj vad det nalkas... Vi har haft bamseloppet och sommarfest på dagis och fotbollscup och bort till Arvidsjaur på match en hel lördag. Shoppa examenskläder och så fobollskläder till dottern som var på sin första träning igår. Ett svettigt 12timmarspass i gassande sol för att anlägga täckodling och städa ur fähuset. Gräva och plantera äppelträd. Flytta jord ur lådor. Kycklingar kläcks med lyckad utgång. Jord sätts ut och frön. Nya skor. Matsäckar som ska med. Några blomplantor döda men vi sår nytt. Klippa gräsmattan. Skolutflykt med övernattning för sonen. Match ikväll, träning imorgon. Ringa fröken om examen. Jaga räkor i stan. Jobba övertid för viktiga uppdrag. Fixa till i sommarstugan. Sova i sommarstugan för värmen. Kompisar och sovfrämmande. Klippa gräs fyra timmar. Laga sekatören. Röja sly. Laga hage. Tvätta kläder, leta regnkläder. Ordna sommarlunch på jobbet. Blommor knoppas, hoppet spirar. Koka saft, baka kakor. Frysa på fotbollsmatch. Svettas på fotbollsmatch. Köpa glassar. Bada i vattenspridaren. Cykla till badstranden. Bada på en annan badstrand. Hälsa på lillkusinen. Heldag på lekland och restaurang med ett födelsedagsbarn. Presenter.
Slå myggor.
Det var kul att dottern hittade nya kompisar i närheten, de kan springa till varandra. På bilden går hon in och visar sin get för en ny kompis. De plockar vinterpälsens ull som håller på att släppa. Getterna tycker det är skönt. Det är en fantastisk tid nu. Men väldigt intensiv. Nästa vecka är jag ledig några dagar. Lite semester över midsommar. Hoppas det blir bra :)

Av dunsaluns - 5 juni 2019 18:50

Jag har aldrig gjort så mycket smoothies tidigare. De brukar inte bli goda tycker jag. Oftast har recepten innehållit yoghurt eller kvarg och så blir det surt och någon fadd bär eller fruktsmak, alltid sötade med banan, vilket jag inte gillar utspädd heller. Men nu har jag gjort rena frukt och grönsakssmooties och de har blivit jättegoda. Jordgubbar, apelsinjos och riven ingefära är jättegod. Men man är ju alltid snål om goda jordgubbar.. den här med spenat och avokado har jag gjort ett par gånger nu. Ca 65g spenat, en avokado och fyll på med apelsinjuice , ev. lite äpplejuice och så ganska mycket riven ingefära.
Filen står på bänken och tjocknar i rumstemp ett dygn. Nymjölkad getmjölk ympad med lite norrmejeriers norrskensfil. Smakade den idag med müsli. Tjock och fin äkta tätmjölk/fil/långfil/ tjockmjölk

Av dunsaluns - 3 juni 2019 21:45

Regnbågar är förlåtelse. Försoning med det som var synd. (Syndafloden. Det regnade väldigt mycket idag.. ) En uppmuntran, ett löfte om en ljusare framtid. ...det var synd att det hände, men se, här har vi en palett, hela spektrat, att måla världen med... Man kan välja att se regnbågar såna här gråkalla dagar då allt blir blött. Vi vet att förra natten blev kort, så vi ska bara hem och äta och sova. Utom vår fotbollsspelare som har träning ikväll. Det blir kallt efteråt.. Grått och tungt ... Men så ser jag hönsen trotsa vätan och krafsa runt i blöte. Jag bestämmer mig för att gå ut och fota några regnbågar ändå. Sånt som gör mig glad.. Äppelträdet, som jag varje år tror har dött för att det lövas så sent och ibland blir barkat av en bock, har plötsligt satt massor av rosa knoppar. Getterna går ut i uppehållet för att beta lite. Jag har brutit upp väggen på lilla gethuset så att de ska kunna gå in från sidan också..
Fiffi och FIFA18 hade en liten dispyt där i gräset och slogs som två blötraggiga ungtuppar, men snabbt vann Fiffi och snart gick de in och satte sig att sova på sina sovpinnar igen.. Orra kommer inte ut, hon ligger platt och troget på sina ägg.
Tilde bad mig om en sjöjungfru här om dagen.. idag fick hon en som hon kunde färglägga.. det är en fin regnbåge....
för att inte tala om hennes lilla solrosplanta, som hon fick med hem från skolan idag. Hon pratade med den i soffan, för det är nyttigt för växter har vi hört... många regnbågar blir det...

Av dunsaluns - 28 maj 2019 19:40

Snabba tunnbröd i stekpanna men en långsam bakning av getkött i ugn. En slags gryta av köttbitar, kryddor lite olja och en skvätt vatten. Det låg i 175 grader i minst 1,5 timmar.
Kryddorna läste jag mig till på santa Marias tacokrydda: spiskummin, vitlök, paprika, chili, svartpeppar, oregano (undrar om det inte var lite koriander också?) Ingefära... jag blandar och luktar, blandar och luktar... Näsan är ett underskattat verktyg. Om du inte redan gör det, använd den oftare! Man tränar faktiskt sitt luktsinne...
Barnen hackade gurka och tomat. Jag sköljde och rev några salladsblad.
Ris hade jag redan kokat, för jag tänkte först att vi skulle äta bara det till. Istället för dressing hade vi idag lite creme fraiche, för köttet blev lite/lagom starkt.. mmm..
Mört blev köttet, men tyvärr lite i minsta laget. Jag hade nämligen tinat styckdetaljen, nacke. Den var inte så rolig att putsa, så nu har jag en kastrull med kokade köttrester åt hunden på spisen. Så kan det gå..

Av dunsaluns - 27 maj 2019 23:10

Fula och till synes omöjliga saker som borde göras men ofta hamnar längst ner på priolistan. Gräva upp gammal rundbalsplast ur ruttnande hörester i vinterhagen. Jämna till marken på det våtaste stället av åkern, där traktorerna alltid kör fast. Rätta till gränsen mellan grus och gräs längst ner på gräsmattan så att det första man ser när man kommer hem inte är en jordhög med grus och tuvor och bråte bakom en släpvagn full av sopor på väg till tippen. Jag sörjde häggen som vi blev tvugna att hugga ner där i gränsen mellan grus och gräs. Det var som en rad av hägg och två rönnar. Nu ska där bli en mur som man kan klippa mot så att det blir någon ordning. Och så ska jag äntligen få min rad av äppelträd där. Så nu har jag köpt dem och börjat gräva. Men det är ganska stenigt, spettet är oumbärligt. Den ena odlingslådan ska tas bort. Den är full av ogräs och måste ge plats mellan äppelträden och den nyare oslingslådan. Herr herre startade baklastaren och körde ner de ruttnade stockarna. Där nere började han fylla upp på åkerns svagaste hörn så att vi ska kunna dra ner nya gethuset till vinterhagen så småningom. Dessutom tog han bort en massa stora stenar som jag spettade lös. Det är så blött på den delen av åkern att det växer kabbeleka. Fult och stökigt och på tippen har vi nu varit. Nere i slymarkerna mot vattnet har jag varit och plockat ihop lite av riset jag sågade ner till getterna i höstas då de betade av löven. Nu läggs de ovanpå risgärdesgårdarna längst ner mot vattnet, som har sjunkit ihop lite av snön i vintras.
Medan jag gick tillbaka och fortsatte gräva för äppelträden så tog femåringen sin lilla skrinda med en påse sättpotatis och ett pärogräv och gick ner till vinterhagen. Vi testar att sätta några potatisar direkt i hagen. Det är så mycket spill där och man skulle aldrig orka ta rätt på allt, i hälften växer det frodigt med brännässlor. Så blir det i vinterhagar, det är därför vi har den där nere mot den ?sämre? delen av åkern.
I odlingslådan som ska bort växer mjölkört, en rönn och en vinbärsbuske, alla ogräs men väldigt bra saker egentligen. Ifjol fick de leva och blomma men nu ska det bort i allafall, men vinbärsbusken kanske jag sparar på något vis..
Jag och T tog in alla getterna i tur och ordning för pedikyr och borstning. De har en fin blandning av ull och ragg som släpper nu när vinterpälsen ska bort. Jag är så glad att det var morsdag och jag blev uppvaktad med smörgåstårta och fick tid att hinna göra en massa. Sen var jag förutseende nog att ta semester ett par dagar nu i slutet på maj. Skönt! Men det finns mycket man skulle vilja göra.. nu blir det snart vardag igen, fast det ska vara lite röda dagar också. De är välkomna. Till helgen hinner jag inte fixa så mycket för då ska vi resa iväg på en fotbollsmatch med V också ska vi dra iväg på äventyr med brorsonen som fyllt år. Ha en trevlig vecka <3

Av dunsaluns - 22 maj 2019 22:04

Under helgen som var fick jag ganska mycket gjort här hemma. Barnen hade kompisar så alla var nöjda och glada. Jag startade Grållen och tog ut gammalt hö ur höladan nere i lilla skogen. Jag kunde släpa det på en stor presenning över diket där nere och köra upp det på grannarnas väg. Grållen äger vi ihop. Höet som togs 2017 blev tyvärr lite dammigt så jag slutade utfodra med det efter ett tag. Det var ju fuktigt hela sommaren det året så det var svårt att få fint hö. Ändå hade jag tagit ganska mycket. Nu blir det i alla fall underlag till nya täckodlingar ovanpå det som varit plöjt potatisland. Kvickroten hann alltid få övertaget eftersom jag bara kunde harva några få varv innan det var hög tid att sätta ner potatisen. Plöja med häst kunde jag inte göra själv. Så nu ger jag med mig och hoppas på mer nederbörd än förra året. Då det känns torrt att täckodla.. men vi får se... blir det inte bra har jag i allafall kvävt kvickroten där under såsmåningom.. man får ha tålamod..
Snart ska potatisen ner. Det grönskar i hagarna och getterna vill bli av med sin vinterpäls. Det kliar. (Jag hittade trasigt äggskal och en fjäder, undrar om det var en småspov)... Så härligt med vår!

Av dunsaluns - 16 maj 2019 23:35

Det har samlats massor med fåglar hos oss under veckan, vilket är högst glädjande i dessa dystra tider av frekventa bud om massutrotning, bidöd och minskad biologisk mångfald. Massor av svanar på åkrarna. Några kanadagäss och till ochmed tranor, som inte brukar vara här vid vattnet utan längre västerut i byn. Några mindre änder som verkar vara brunand,vigg och kricka. Gräsänder finns här ett par par och någon sorts skrake. En stor skara duvor har jag uppmärksammat senaste tiden och så en skock med mindre fåglar nere vid viken och jag undrar om det är brushanar hela bunten, jag har i allafall skådat något sådant (samt att okänd fågelskådare stod hemma på min åker när jag kom hem från jobbet en dag och sa att han såg brushanar där nere..) Jag är glad över att spovarna drillar här omkring, när min mor sa att de i år saknats.. det kan ju verka skrämmande det där att vanliga arter saknas. Kråkorna känns som hemmakatter här när de flyger och spejar över hagarna. De har ju bo i tallarna och är nog väldigt insatta i hur vi själva lever våra liv. Det har börjat komma mycket måsar som skränar här. Det känns som att det är för långt från kusten, men vi har ju visserligen piteälven alldeles nära, fast de känns ovant och lite kuststadskänsla över ljudet,,,kaj, eller möjligtvis soptipp, i kontrast mot storspovens sång om minnet av barndomens ljuva sommarkvällar på en stillsam inlandsgård. Många småfåglar som sjunger vackert i träden också. Jag har sett bofink, bergfink och rödhake i år. Sädesärlan verkar gilla att vara där hönsen brukar gå. De är inlåsta. De har blivit så få så jag måste vänta tills Orra lägger sig att ruva innan jag vågar släppa ut dem. Dessutom har jag sett lite rovfåglar av mindre modell här.
Idag verkar det i alla fall som att hon lade sig att ruva till sist :) det skulle vara så kul. Ifjol var det så varmt så ingen orkade ruva förrän sent på hösten och det blev inte så bra. De äter för lite när det är mörkt också kommer kylan just när de ska börja gå ut. De korta dagarna, det blir små kycklingar på hösten...
Men nu är det vår i alla fall. Här om dagen fick getterna gå ut i sommarhagen lite extra tidigt. Det är så roligt att äntligen ha lite bete åt dem. De gillar den hagen med stenröset. Skönt också att kunna släppa dem i en fast hage och inte behöva bygga upp ny hage varje gång.. till helgen ska jag kolla igenom elen ordentligt där tänkte jag..
Asså, det blev inga bra bilder. Men nån dag tänkte jag att jag skulle ta med kikare eller kamera och kika på fåglar lite mer noggrant. Än har jag ju bara sett lite snabbt på håll, när jag vattnat getterna.

Av dunsaluns - 11 maj 2019 23:36

Imorgon tänkte jag och dottern sätta lite frön. Blommor ska det bli. Jag tycker om att göra så mycket, så det blir lätt för mycket roliga idéer. Så en av mina självutnämnda begränsningar har varit att jag inte ska fröodla något, utan bara så sånt som kan sättas direkt i jorden och inte vara mer avancerat än potatis och pumpa. Men ifjol fick hon sätta frön som skulle bli egna blommor. Tagetes, för att jag valde dem som ett säkert kort eftersom jag inte visste hur lättodlad hennes eget val var. Hon hade alltså en rosa blomsort och så tagetes. Det gick jättebra. Det blev stora fina blommor och många blev det. Så bra hade det aldrig gått för mina förodlingar tidigare. Så i år har vi blåklint, tagetes, ringblomma och nån pionliknande vallmo eller vad det var,, stora blommor i olika rosa/lila nyanser. Stockros har jag också köpt. Men dem sätter man ute i jorden och hoppas på mirakel. Tror inte så mycket på det på denna sida staketet. ..
Jag har inte brytt mig så mycket om att odla blommor tidigare. Men märker att jag köper allt fler för varje år. Det ska stå krukor lite här och där på gården, ändå tycker jag det inte är så fint här. Odlingslådorna med sitt hönsspån har inte heller varit så vsckra alltid, så varför inte så blommor? Det blir fler och billigare och så kan man sätta i odlingarna som komplement. Tex. Tagetes skyddar lite mot ohyra på vissa samplanterade växter.
Nå, detta är min plan i alla fall.. sen får man väl se hur den krassa verkligheten ser ut om en månad.
Jag var då så glad ifjol för att mina vita aklejor under äppelträdet kom tillbaka från året innan. Jag tycker de är så fina, skulle borda ha fler.. så få se om det blir såhär om ett par veckor igen..

Presentation


Hej!
Jag tycker om att skriva och göra bilder. Här på bloggen samlar jag bilder och texter om sånt jag blir glad av. Nästan allt bloggande sker via mobilen, delvis därför kommer mina foton vara långtifrån felfria.. Gillar någon bloggen och vill läsa och

Fråga mig

0 besvarade frågor

Copyright

  Alla texter och bilder här skyddas av copyright!

 

Vill du låna en bild (tex. till din blogg)och hänvisa till mej är du välkommen att fråga :)

Att dela mina hela inlägg på facebook är ju också helt ok (eftersom de då kopplas hit till min blogg)

MEN

 Tar du/kopierar en bild/text utan lov, kommer jag hem till dej och river sönder din cykel!!.. eller nåt... >:(

 

 

Kategorier

Senaste inläggen

Länkar

Sök i bloggen

Senaste kommentarerna

Arkiv

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2024
>>>

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards