dunsaluns

Direktlänk till inlägg 22 februari 2019

Fetaost

Av dunsaluns - 22 februari 2019 08:37

Ibland, nån gång då och då, blir nästan all mjölk över. 6-8 dl om dagen blir fort 1,7 liter. Det är i minsta laget för att ysta på, om man betänker att ostutbytet brukar vara ca 10%, alltså, att det går åt ca 10 kg mjölk för att göra 1 kg ost.
Men sist blev fetan så god, så nu vill jag prova igen.
Det var längesedan jag gjorde kaffeost/stekost men såna ligger i frysen och jag har gjort så många såna så jag börjar få till konsistensen, vilket är det svåraste med den.

Den här vintermjölken verkar ju vara väldigt kraftig, för koaglet har blivit mycket fast och osten har knappt rymts i den form jag räknat ut skulle vara lagom.
Jag gillar att köpa svenska produkter så jag har tidigare köpt svensk ekologisk rapsolja att lägga in osten i. Men två gånger har jag kastat in osten i skyddande olja i kylen utan att krydda och det har blivit mycket smak av rapsoljan. Så sist köpte jag en solros/raps-olja som var mycket mildare. Men osten var så stor i burken så oljan precis täckte, så det blev inte så mycket kryddor och nu minns jag förstås inte hur jag måttade, men så här ungefär:

Timjan
Basilika
Rosépeppar
Hackad vitlök

Jag hade varken gräslök eller lagerblad hemma, men tog lite dragon, och kanske lite oregano?.. nä, eller? .. jag minns inte. Jag luktar mig fram och vill inte ha sånt som skär sig. .. jag tog nog fram lite persilja ur frysen också... hmm

Salt sätter man varken i ostmassan eller i oljan. Det har man i en mellanprocess på dag 2-6 alltså 5 dagar då den står i 70-90 % vatten 10-30% vassle(korrigerar syran) och 9% salt. Detta höftar jag rätt rejält, vilket ju är lite dumt, men jag har inget bra mått på burkarna och hur mycket utrymme som blir kvar när ja satt i osten och jag har svårt att väga osten eftersom jag inte vill röra i den och inte har nån bra våg för ändamålet. Jag har heller ingen PHmätare. Men det blir bra ändå efter en snabb utränkning.

Efter den femte dagen i lag, alltså 6-7dagar efter att jag ystade (eftersom den först står ett halvt dygn och rinner av i rumstemp), så tar jag upp osten och flyttar över i olja och kryddor. Jag har alltså inte med sista punkten på nedanstående recept.

Är osten helt täckt i olja så håller den så länge oljan håller. Börjar man skära och ta av osten sjunker oljan efter och det blir kortare hållbarhet..

 
ANNONS
 
skogsnuvan

skogsnuvan

24 februari 2019 17:06

Vad du är duktig som till och med kan göra ost. Jag har aldrig gjort ost faktiskt men jag är säker på att den där blir jättegod med alla goda kryddor

http://skogsnuvan.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av dunsaluns - Fredag 14 feb 22:27

Jag har alltid tänkt att jag skulle fota inne i ladan när jag städat fint där. Istället blev det att fota denna vinterkväll då jag har allt annat än städat i ladan. Getterna river ständigt sådant man bygger. De är förvånansvärt starka och fingerfärdi...

Av dunsaluns - Måndag 3 feb 15:55

Jag gick ut igårkväll för att ta in ett par getter för natten. Hunden följer alltid med. Hon hjälper till med att stå utvägen så getterna inte springer upp mot huset och ibland står hon vid grinden så de inte smiter ut. Jag hade tappat ut kaninen som...

Av dunsaluns - Måndag 27 jan 18:54

Så fort jag lägger annat åt sidan och bara är ledig, som nu under julledigheten, så drar hjärnan igång med oskrivna böcker och omålade bilder och osagda sägner... Men precis som man sätter sig vid skrivbordet så drar vardagen igång igen och då har ma...

Av dunsaluns - Söndag 19 jan 22:58

Inte sofflocket som är nytt, men tyget. Jag var lat och köpte ett billigt sängöverkast på Jysk. Ett i grov bomull. Alla filtar är för korta för vår soffa. Men nu klippte jag detta på mitten så det räcker till en ny omklädnad när vi nött upp denna. Jo...

Av dunsaluns - Onsdag 15 jan 22:01


Jag har målat en bild- den är förstås inte klar... började för över ett år sedan tror jag.. Nå, den är en del av allt detta kring mjölkarvet och den biologiska mångfalden. En del i hur vi skulle kunna få massor mer kolinlagring i jorden, alltså kol s...

Presentation


Hej!
Jag tycker om att skriva och göra bilder. Här på bloggen samlar jag bilder och texter om sånt jag blir glad av. Nästan allt bloggande sker via mobilen, delvis därför kommer mina foton vara långtifrån felfria.. Gillar någon bloggen och vill läsa och

Fråga mig

0 besvarade frågor

Copyright

  Alla texter och bilder här skyddas av copyright!

 

Vill du låna en bild (tex. till din blogg)och hänvisa till mej är du välkommen att fråga :)

Att dela mina hela inlägg på facebook är ju också helt ok (eftersom de då kopplas hit till min blogg)

MEN

 Tar du/kopierar en bild/text utan lov, kommer jag hem till dej och river sönder din cykel!!.. eller nåt... >:(

 

 

Kategorier

Senaste inläggen

Länkar

Sök i bloggen

Senaste kommentarerna

Arkiv

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2019 >>>

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ dunsaluns med Blogkeen
Följ dunsaluns med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se