Direktlänk till inlägg 22 februari 2019
Ibland, nån gång då och då, blir nästan all mjölk över. 6-8 dl om dagen blir fort 1,7 liter. Det är i minsta laget för att ysta på, om man betänker att ostutbytet brukar vara ca 10%, alltså, att det går åt ca 10 kg mjölk för att göra 1 kg ost.
Men sist blev fetan så god, så nu vill jag prova igen.
Det var längesedan jag gjorde kaffeost/stekost men såna ligger i frysen och jag har gjort så många såna så jag börjar få till konsistensen, vilket är det svåraste med den.
Den här vintermjölken verkar ju vara väldigt kraftig, för koaglet har blivit mycket fast och osten har knappt rymts i den form jag räknat ut skulle vara lagom.
Jag gillar att köpa svenska produkter så jag har tidigare köpt svensk ekologisk rapsolja att lägga in osten i. Men två gånger har jag kastat in osten i skyddande olja i kylen utan att krydda och det har blivit mycket smak av rapsoljan. Så sist köpte jag en solros/raps-olja som var mycket mildare. Men osten var så stor i burken så oljan precis täckte, så det blev inte så mycket kryddor och nu minns jag förstås inte hur jag måttade, men så här ungefär:
Timjan
Basilika
Rosépeppar
Hackad vitlök
Jag hade varken gräslök eller lagerblad hemma, men tog lite dragon, och kanske lite oregano?.. nä, eller? .. jag minns inte. Jag luktar mig fram och vill inte ha sånt som skär sig. .. jag tog nog fram lite persilja ur frysen också... hmm
Salt sätter man varken i ostmassan eller i oljan. Det har man i en mellanprocess på dag 2-6 alltså 5 dagar då den står i 70-90 % vatten 10-30% vassle(korrigerar syran) och 9% salt. Detta höftar jag rätt rejält, vilket ju är lite dumt, men jag har inget bra mått på burkarna och hur mycket utrymme som blir kvar när ja satt i osten och jag har svårt att väga osten eftersom jag inte vill röra i den och inte har nån bra våg för ändamålet. Jag har heller ingen PHmätare. Men det blir bra ändå efter en snabb utränkning.
Efter den femte dagen i lag, alltså 6-7dagar efter att jag ystade (eftersom den först står ett halvt dygn och rinner av i rumstemp), så tar jag upp osten och flyttar över i olja och kryddor. Jag har alltså inte med sista punkten på nedanstående recept.
Är osten helt täckt i olja så håller den så länge oljan håller. Börjar man skära och ta av osten sjunker oljan efter och det blir kortare hållbarhet..
Alla texter och bilder här skyddas av copyright!
Vill du låna en bild (tex. till din blogg)och hänvisa till mej är du välkommen att fråga :)
Att dela mina hela inlägg på facebook är ju också helt ok (eftersom de då kopplas hit till min blogg)
MEN
Tar du/kopierar en bild/text utan lov, kommer jag hem till dej och river sönder din cykel!!.. eller nåt... >:(
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
|||||||
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
|||
11 |
12 | 13 |
14 |
15 |
16 |
17 | |||
18 |
19 |
20 |
21 |
22 | 23 |
24 |
|||
25 |
26 |
27 |
28 |
||||||
|