dunsaluns

Direktlänk till inlägg 16 september 2018

Getlår i ugn

Av dunsaluns - 16 september 2018 23:46

..egentligen är det ju bocklår... eller killinglår.. fast det spelar nog mindre roll, jag tror smaken är densamma. Getkött/ bockkillingkött ärväldigt neutralt och har inte så speciell smak som tex. lamm eller ren.
Recept:
Stek låret snabbt i en gryta med matfett. Bara så att den får lite snygg yta runt om. Ta upp den ur pannan och låt den vila.
Svetta upp några delade scarlottenlökar och några vitlöksklyftor i matfett. (Jag använde smör, men det står olivolja i receptet). Om man vill kan man även lägga i lite fänkålshuvuden eller andra godsaker med löken. Bryn inte dessa, bara mjuka upp lite.
Lägg tillbaka köttet med lökfrukterna runt om i grytan. Lägg ner buketter med persilja, rosmarin och timjan. Häll över en fond (på två kycklingbuljongtärningar kokta i 6dl vatten) och ett par dl vitt vin (matlagningsvin).
Vätskan ska inte täcka köttet. Men lägg på ett lock. Eller aluminiumfolie.
In i ugnen på 225 grader i 20 min
Därefter dras värmen ner till 165 grader och så har man i den 2 timmar till.
Under tiden går man ut och hämtar morötter, potatis, kålrabbi, fänkål och gärna palsternacka om mm hade haft det också. Ansa och hacka i bitar och lägg på en smord ugnsplåt. In i ugnen. Man kan också vänta tills köttet är klart och höja värmen på ugnen när grönsakerna ska in.
Om man vill kan man göra en sås genom att göra bottenredning i en stekpanna och hälla över skyn från killinggrytan.
Jag hittade en burk hemgjord vinbärsgelé i kylen. Det är fjolårets men den innehåller så mycket socker så den är väldigt hållbar. Dessutom hör jag alltid gelén i många små burkar, för de håller ju ännu bättre så länge de är oöppnade. I Barnmatsburkarna blir det dessutom vakuum då man häller i het gelé och stänger locket. Man kan höra att det knäpper i locket efter ett tag när gelén svalnat och fysiken gör att locket sugs in mot burken. (Det låter precis som när man öppnar konserven första gången från affären.)
Det blev väldigt gott i allafall :)
Alltid svårt att göra mat rättvisa på bild dock..
Ha det bra!


 
 
skogsnuvan

skogsnuvan

17 september 2018 16:28

Jag har aldrig ätit getkött men det där receptet verkar ju vara hur mycket gott som helst i så jag tror nog att jag skulle gilla det. Jag har stekt älgkött i helgen och det var jättegott det också. Jag och Sofiepropp gjorde plankstek av det. Mums

http://skogsnuvan.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av dunsaluns - Söndag 12 maj 23:04


Det pratas om Healing och att utvecklas som människa. Man möter andra människor genom hela livet. Först blir man både älskad och förstörd av sina föräldrar och bråkar och knyter starka kärleksfulla band med sina syskon och förvirras av relationer med...

Av dunsaluns - Måndag 22 april 12:32

Här är ett exempel på hur en tillsynes overklig klump med färg kan bearbetas med nya lager färg och skuggor så att formen framträder utan att det blir en rörigare bild. Det är en ekorre som kurar ihop sig i sitt bo. Boet ska jag måla sen. Ekorren är ...

Av dunsaluns - Fredag 19 april 19:49


Lite bilder på killingarna. Geten skulle visst heta Hedda eller Hedvig, och bocken vet jag inte säkert. De är Lappgetter. Jag undrar på gårdsnamn om de ska ha stamtavlor. Myrlandet som Mellanboda har kallats av en författare. Vi är bara åtta åretrunt...

Av dunsaluns - Torsdag 18 april 10:16


Todays endless story. Sometimes things just don?t work out as planed. Trying again and again, never give up. Even though I thought the last failiure was the end, it never is, everything is eternal. Sometimes life commands us to rest. Back off and wit...

Av dunsaluns - Torsdag 18 april 00:00

Asså, Torvi är som ett kinderägg. Nu kom det två överraskningar idag när jag kom ut i fuse på kvällen. Helt färdiga och nystöpta. Två starka, fina killingar som inte ens var helt torra än. Tilde har nog aldrig klätt sig så snabbt, hon hade inte ens s...

Presentation


Hej!
Jag tycker om att skriva och göra bilder. Här på bloggen samlar jag bilder och texter om sånt jag blir glad av. Nästan allt bloggande sker via mobilen, delvis därför kommer mina foton vara långtifrån felfria.. Gillar någon bloggen och vill läsa och

Fråga mig

0 besvarade frågor

Copyright

  Alla texter och bilder här skyddas av copyright!

 

Vill du låna en bild (tex. till din blogg)och hänvisa till mej är du välkommen att fråga :)

Att dela mina hela inlägg på facebook är ju också helt ok (eftersom de då kopplas hit till min blogg)

MEN

 Tar du/kopierar en bild/text utan lov, kommer jag hem till dej och river sönder din cykel!!.. eller nåt... >:(

 

 

Kategorier

Senaste inläggen

Länkar

Sök i bloggen

Senaste kommentarerna

Arkiv

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2018 >>>

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards