dunsaluns

Direktlänk till inlägg 24 april 2017

Vad är det värt?

Av dunsaluns - 24 april 2017 11:15

Jag bläddrar i gamla texter jag skrivit och hittade den här från 2012 09 20 (Bilden på Eo från Vintersagan får illustrera människornas girighet och hur mammon breder ut sig):

 


  


en tanke:

Jag borde köpa en ny lampa. En liten lampa till ett fönster där uppe på övervåningen. Ett litet fönster i TV-rummet. För oss: inte finrummet. Vi skulle nog hellre kalla det mysrummet.
   
Hade egentligen inte bestämt vilka färger vi skulle ha där. Rummet är nytt med vitmålade väggar. I resten av huset har vi mycket mörka tapeter.
   
Nu har jag hittat en fin lampa som skulle passa, en enkel modell med enkel skärm i en varm och skön färg. Men man köper foten och skärmen var för sig, så priset blir lite mer än det man först trodde. Fot: 249 kr. Skärm 69 kr.
   
Jaha, tänker snåltarmen, dom tänker visst lura mej!… få se då… lampan kostar alltså 318 kr! är den värt det?? Ja, ska jag söka efter en annan billigare lampa, eller köpa den här som jag faktiskt vill ha? trots dess luriga pris..
   
Grejen är den att denna lampa faktiskt redan är billig. Vakna upp! Det är inget dyrt varuhus jag pratar om. Faktum är att jag blivit så van att se reklamannonser och priser från lågprisvaruhusen som jag innerst inne inte gillar, att jag plötsligt reagerar på ett helt vanligt lagom lågt pris.
   
Vi svenska konsumenter har blivit så bortskämda av lågpris som tvingar folk i andra länder att leva på sjukt dåliga villkor. Tänk efter vad du själv skulle begära för att bygga den där lampan. För det första skulle det ta arbetstid bara att designa den, sen ska det köpas in material, exempelvis textil till skärmen, och någon ska ha betalt för att tillverka och färga textilen. Sladden ska inköpas från någon, och du behöver ha någon som kan el tillräckligt bra för att kunna tillverka säkra elprodukter.
   
Ingår det sen också i lampans pris att någon faktiskt uppfunnit denna makalösa sak? Är man beredd att betala för att någon arbetat flera hundra timmar med att ta fram en uppfinning som gör att du för några hundringar får ljus i ditt hus? Det är ju otroligt!
   
Jag förstår om man kanske tycker att detta är ett löjligt resonemang eftersom tacksamhet för dylikt sedan länge rationaliserats bort. Vi är inte längre ett folk som tackar Gud för vårt dagliga bröd.

Dessutom faller väl mitt resonemang lite av den anledningen att vinsten av en vara ändå inte är rättvist fördelad över dem som tillverkat den. Jag tror t.ex att designern av produkten har mycket större lön ändå, än den som monterar delarna på fabriken..
   
Men tanken med mitt resonemang handlar i grund och botten om att vi borde betala för vad sakerna är värda. Här är det inte ocker på designersmycken som jag förespråkar. Men varför ska vi FÅ så mycket billigt för att folk i andra länder ska utarmas ännu mer?
   
Alla svenskar är inte heller rika, därför är det kul med lågprisvaruhus som kan erbjuda oss "fattiga" svenskar nya gardiner för en hundring. Men så bra! och rättvist!
   
Av den hundringen ska 20 kr gå till moms ca 40 kr till skatt och sociala avgifter. Butiken ska även kunna betala sina anställda och alla andra egna kostnader samt frakt av varan och naturligtvis egen vinst osv. Vad blir kvar till den som sydde gardinerna? efter det att denne betalat tyg, nål och tråd..
   
Detta är inget reportage, och jag har tyvärr inte några riktiga faktauppgifter i ämnet.

Det är mer en tankeställare och en vädjan till folk att vakna upp eller tänka efter innan man höjer ögonbrynen och klagar på priser. Det är hårt att vara konsument om man inte är rik, jag vet. Men det är inte producenternas fel (de har också familjer att försörja). Jag skulle helst vilja skylla på vår egen/allas inställning: Alla ska ha hög standard och äga fina bilar datorer, välpyntade hus och kläder osv. men någon långt bort i öst måste hjälpa mej att betala priset..


Konsumera mera!

Landets ekonomi mår inte bra av sådana bakåtsträvande tankar. Men gäller detsamma om vi skulle fortsätta konsumera lika mycket pengar fast på färre varor? Säg, att alla skulle få betalt för sitt jobb..om vi t.ex lät sy upp kläderna här i Sverige.. Tänk om vi skulle börja betala vad sakerna egentligen är värda .. hm
.. jag vet inte om det skulle gå ihop.. skulle vi ha råd att leva på våra löner då?
OM INTE: Så lever vi långt över våra tillgångar och på ett sätt som känns såå fel!

Till sist:
 Upplys mig kära du! om jag har fel. Jag är ingen ekonom och undrar bara: Vad händer?! Vad har konsumenter för ansvar???

 
ANNONS
 
skogsnuvan

skogsnuvan

24 april 2017 23:14

Jag tänker som så att i mesta möjliga mån köper jag saker i vårt lilla samhälle för åker man till stan och handlar så blir det snart så att alla affärer i närheten dras in och då kommer man ju att gnälla över det.

http://skogsnuvan.bloggagratis.se

dunsaluns

25 april 2017 08:18

Ja, så gör vi också oftast

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av dunsaluns - Tisdag 18 feb 22:16

Här är en liten serie bildrutor från länge sedan. När jag och Herr Herre bodde ien lägenhet i stan... ...

Av dunsaluns - Fredag 14 feb 22:27

Jag har alltid tänkt att jag skulle fota inne i ladan när jag städat fint där. Istället blev det att fota denna vinterkväll då jag har allt annat än städat i ladan. Getterna river ständigt sådant man bygger. De är förvånansvärt starka och fingerfärdi...

Av dunsaluns - Måndag 3 feb 15:55

Jag gick ut igårkväll för att ta in ett par getter för natten. Hunden följer alltid med. Hon hjälper till med att stå utvägen så getterna inte springer upp mot huset och ibland står hon vid grinden så de inte smiter ut. Jag hade tappat ut kaninen som...

Av dunsaluns - Måndag 27 jan 18:54

Så fort jag lägger annat åt sidan och bara är ledig, som nu under julledigheten, så drar hjärnan igång med oskrivna böcker och omålade bilder och osagda sägner... Men precis som man sätter sig vid skrivbordet så drar vardagen igång igen och då har ma...

Av dunsaluns - Söndag 19 jan 22:58

Inte sofflocket som är nytt, men tyget. Jag var lat och köpte ett billigt sängöverkast på Jysk. Ett i grov bomull. Alla filtar är för korta för vår soffa. Men nu klippte jag detta på mitten så det räcker till en ny omklädnad när vi nött upp denna. Jo...

Presentation


Hej!
Jag tycker om att skriva och göra bilder. Här på bloggen samlar jag bilder och texter om sånt jag blir glad av. Nästan allt bloggande sker via mobilen, delvis därför kommer mina foton vara långtifrån felfria.. Gillar någon bloggen och vill läsa och

Fråga mig

0 besvarade frågor

Copyright

  Alla texter och bilder här skyddas av copyright!

 

Vill du låna en bild (tex. till din blogg)och hänvisa till mej är du välkommen att fråga :)

Att dela mina hela inlägg på facebook är ju också helt ok (eftersom de då kopplas hit till min blogg)

MEN

 Tar du/kopierar en bild/text utan lov, kommer jag hem till dej och river sönder din cykel!!.. eller nåt... >:(

 

 

Kategorier

Senaste inläggen

Länkar

Sök i bloggen

Senaste kommentarerna

Arkiv

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2017 >>>

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ dunsaluns med Blogkeen
Följ dunsaluns med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se