dunsaluns

Senaste inläggen

Av dunsaluns - 9 juni 2017 00:28

 

ANNONS
Av dunsaluns - 6 juni 2017 15:47

Idag blev det visst en massa mat. Började med att ysta en liten stekost på morgonen. Den kan man salta och steka till lite sallad eller bara skära ned i kaffet eller steka med nötter och ringla över honung. Det är en massa väntetid när man gör ost, så vi satt i köket och åt frukost och berättade farliga sagor för varandra.
Sen kylde jag vasslen i en mjölkhämtare medan jag flådde den stackars lilltuppen som legat i kylen på mörning i en vecka.
Det tog sin tid så när jag satte honom i grytan för långkok så var vasslen så pass sval att jag kunde göra en pannkaka av den. Barnen gillar uppstekt pannkaka så det är ju perfekt snabbmiddag senare i veckan.

Sen tog vi en skön promenad med cyklarna och Viggo hittade ett gäng kompisar. Då gick vi en längre promenad med grannen och hennes hund. Hon visade oss en ny väg så man kommer ut i "skogen" lite mer. Det var härligt och till och med lite värme så man kunde gå barärmat. Vi hade barnvagn för en gångs skull och det såg så mysigt ut för Tilde.
När vi kom hem var tuppen mör och fin och jag testade att steka upp lite med lök och vitlök, sen på med en skvätt grädde mmm.. Det blir middagen imorgon. Jag testade göra en liten nässelsoppa också, men den behöver mer smak. Stekte bara upp lök och vitlök i smör och en skvätt kycklingbuljong på det (den stod ju ändå där bredvid och puttrade). Men den ska jag krydda på imorgon..
Nu ska vi ut och träffa några kära.
Ha det bra!

ANNONS
Av dunsaluns - 4 juni 2017 23:35

Fick chansen att låna en häst till harvningen. Jag har en hästfinka som jag kopplade på och körde iväg och drog hem hästen Valtra och en harv. Sen var det bara att spänna för och harva runt. Jag är inte alls speciellt duktig eller erfaren kusk även om jag växt upp med detta hästande runt mig hela mitt liv. Jag har själv aldrig varit så aktiv... tycker jag... för att vara i vår familj åtminstone..

Några hönor och en tupp hjälpte till att finfördela jorden. Jag körde tre olika omgångar under helgen, eftersom att livet hände under tiden. Valtra övernattade i gamla gethagen nedanför ladan. Den är grön och fin efter att ha varit välbetad två år i rad.

Valtra är ungefär som shettisen Spöket; jättesnäll och lugn och hetsar inte upp sig. Tidigare har vi ju haft Spöket här på somrarna för att hjälpa oss in med höet. Men jag har saknat lite att ha en starkare häst till vissa jobb. Ibland är det stockar som behöver flyttas. Och bara en sån sak som att man skulle vilja ha mer/fler på vagnen när man åker ut.. Så det är kul att kunna köra en stor häst ibland. Men ikväll efter sista rundan med harven så skjutsade jag hem Valtra igen. Hon var nog glad att få komma hem till sina kompisar. Fast hon verkade å andra sidan inte ledsen att vara här heller. Hon strosade omkring och betade och nosade nyfiket på killingarna när vi gick genom hagen med dem.

Av dunsaluns - 2 juni 2017 23:23

Tjoho! Idag fick jag plöjt! Hästarna Palt och Villmar följde med pappa hit och plöjde upp vårt potatisland. Jag sprang runt med grepen och kastade gödsel i fårorna så att det blev nerplöjt i jorden.

Jag var precis hemkommen från jobbet som inneburit en övernattning. Så jag hann hämta barnen och fixa lite innan han kom med hästlastbilen. Sen var jag helt svettig och trött. Men då fanns det en härlig familj där inne så vi hade mys i soffan. Skönt att va hemma alla igen.
Nu fattas bara harvning och moylning innan man kan börja sätta potatisarna.
Precis innan pappa kom så hittade jag ett par övervintrade palsternackor i landet. De hade börjat grönska igen så jag räddade dom. Om de nu överlever så kan de ge mig nya frön :) Palsternackor blommar andra året nämligen, så har man tur kan det bli egna frön till nästa år.

Av dunsaluns - 27 maj 2017 23:13

Idag har jag hållit på med trassel och tjorv. Nät. Jag gillar inte nät. Elnät måste vara väl sträckt och inte ta i så mycket så strömmen "går ut".. Det är inte det lättaste. Särkilt när det hakar fast i ris och stubbar hela tiden. Till sist fick jag ihop hagen och tänkte att jag kan lika gärna släppa in getterna fastän det var en del jobb kvar innan jag kunde slå på strömmen.
De stackarna stod ju uppe i vinterhagen, som killingarna så listigt lyckas krypa ur hela tiden nu när de upptäckt det goda gräset på andra sidan. Så jag tog damerna i koppel och gick genom skogen, ner till den nya strandhagen. Först Julia med sina killingar Spira o Torvi

Sen Gullie och Lycka. Det var soligt och fint. Jag tog mig en välförtjänt paus med dem på den öppna delen av hagen. Det doftade så gott just där, av älggräs som spirade fram mellan de vissna vasstråna. Det blåste lite så vågorna skvalpade bakom oss och jag lade upp fötterna och solade med utsikt över gamla hagen där bara hönsen får gå i år.

Lycka kommer fram och myser med mig. De andra har inte tid. De mumsar i sig av allt möjligt som de hittar. Det är väldigt blandad vegetation i den här hagen, så även om det ser ut att vara mest vissen vass så finns det både olika gräs, sjögräs, lövsly, mossor, lavar och barrträd.

Torvi tog sig också en liten tupplur. Det går mycket bra att släppa dem så här några timmar. De äter och utforskar av hjärtans lust. Men sen vill de hem, det vet man! Så fram emot kvällen vågade jag inte ha dem kvar, utan tog upp dem för övernattning i ladan. Men jag få hagen helt färdig imorgon :)
Ha en bra fortsättning på helgen!

[Bild]

Av dunsaluns - 24 maj 2017 22:58

Igår var jag ledig med Tilde mitt i veckan. Jag hade bytt pass med en kollega. Vi hann med en hel del Tilde och jag. En oväntad överraskning var ju att hitta ätbar potatis i landet. Jag satte ner krafsaren bara för att vända på lite tuvor av ogräs som börjar vilja ta fart. Det är inte plöjt än så jag har lite olika högar med gödsel som ska spridas ut. Men första tuvan jag vände på ruvade på en liten potatisfamilj som legat kvar över vintern. Tilde kom och blev ivrig att gräva upp dem och leta fler. Så hon tog ett pärogräv och satte igång.. Det var inte riktigt planerat så båda hade vi klänningar på oss. Det kändes så varmt och somrigt. Man blir verkligen glad även om det knappt börjat grönska än.

Sen blev det premiärbad i baljan på altanen och hårtvätt och allmän uppfräschning inför en tidig dagismorgon idag. Men på något sätt hamnade hon ändå där ute igen och myste med en höna.. Hennes bästa- Lalah
..fattar inte hur ungen lyckades klättra ut ur ladan med hönan i famnen.
Idag var det målning och sagoläsning på schemat efter dagis. Fast nog hann hon ut till sin Lyckan i allafall..

Av dunsaluns - 22 maj 2017 07:19

Igår gjorde jag storstädning hos getterna. De kan gå ute året om och har en enkel koja i hagen. Men jag har en lada med kättar där de övernattar när det är vidrigt kallt eller när de ska ha killingar och när de ska mjölkas.
Inne i ladan har jag djupströbädd, bl.a för att det ska bli en varm, isolerande "matta" på vintern. Men också för att jag inte vill mocka varje dag åt dem och tycker det är vettigare att ta vara på allt spillhö som blir när de äter där inne.
Man måste hänga upp höet i höhäckar av något slag för att de inte ska få parasiter av att äta från golvet (djupströbädden) där de bajsar och kissar. Men däremot är golvet alltid rent nog att ligga på eftersom det översta lagret alltid är rent. De fixar det ganska mycket själva genom att de är så kräsna så de drar ut mycket hö på golvet när de väljer de godaste stråna. Sen vill de vettigt nog inte gärna äta från golvet eftersom de är så känsliga mot parasiter. De slösar på hö >:

Sen ströar jag då och då för att täcka upp så att det alltid är rent överst. Men jag mockar alltså inte ut något alls under vintern. Har man djupströbädd ska man inte röra den och börja krafsa i den, för lyfter man lite på översta lagret kommer smutsen fram. Där under brinner gödslet ihop och blir till fint material att lägga på potatislandet och fylla upp odlingslådor med. Omkring 20 skottkärrslass körde jag upp till potatislandet. Det smutsigaste lägger jag på landet för att plöja ner, medan de övre lagren av material (mest hö) som inte hunnit ruttna, lägger jag i gångarna för att täcka så det växer i te så mycket ogräs där.

När man arbetat sig ner mot golvet börjar den gamla halmen alltmer likna jord. I botten på djupströbädden hade jag också ett tunt, tunt lager med spån för att suga upp det värsta. Men jag vill inte ha så mycket spån i potatislandet så sen har jag lagt ett tjockt lager med halm i början av vintern/ hösten, när jag bäddar ordentligt första gången. Sen är det mest hö och några tunnare omgångar med halm när det behövs. När det är dags för killning ströar jag alltid rikligt med halm. I alla dessa lager ligger förstås en massa kiss och bajs också. Det känns bra att ta tillvara på all den näringen och inte bara "odla" ett berg av brännässlor ute, som det annars skulle bli.
Hade det inte varit för det så skulle jag nog inte odla så mycket för det är jag verkligen inte så bra på. Men det blir som ett bra kretslopp.
En annan bra sak med att gödslet får ligga kvar och brinna under getterna på vintern är ju att det blir en massa värmeenergi av processen. Till skillnad från lorten så stiger värmen upp och gör gott under den kalla vintern. Och i år tyckte jag att det hade brunnit ihop riktigt bra där under, det såg nästan ut som färdig jord!
Annars brukar man säga att dyngan ska brinna ett år innan man gödslar sina växter. Men kanin, får och getter har svagare bajs än tex kor och grisar, dessutom tycker jag att det är uppblandat med så mycket hö och sprids ut över ett stort land, så jag tror det är ok(?) Som sagt, odlingsbiten är jag inget proffs på.

Efter att jag till sist sopat upp det sista från golvet tog jag in en get som behövde tvättas lite. Blött på golvet. Ljummet vatten. Ut med geten igen. Piassavakvast. Gnugga. Sopa upp på skyffeln. Man vill ju inte lämna smutsigt vatten på ett trägolv. Så jag strör ut lite spån som får suga åt sig. Sen skrubbar jag runt spånet med kvasten och det suger upp riktigt bra! Kanske ska man inte skura ett sånt här golv med risk för att vatten stannar i springor och gör skada. Men om det råkar spillas en vattenhink så "spånskurar" jag. Kom på det tricket på vintern när jag fick bråttom för en vattenhink välte där inne och man vill ju inte få en tjock isskorpa på golvet!

Så nu ligger en stor och fin gödselstack uppe vid landet och väntar bara på att tjälen ska gå ur jorden ordentligt så man kan sätta potatis. Men med den underbara värme vi hade igår och verkar få idag så blir det nog snart :)
Ha det bra! Skaffa en get! (Två)
På bilden är killingarna Spira och Torvi..

Av dunsaluns - 19 maj 2017 22:29

Våren är här. Vi är mitt i förändringen. Det rör på sig. Snöstorm ena stunden och blåsippor i nästa. Jag har målat en annorlunda bild. Den har olika förhållningssätt i sig. Barnsligt och mer moget, olika perspektiv och objekt, ursprungligt och nytt. Fantasi och fakta.
Allt förändras våren skjuts fram, hösten och vintern också. Det som verkar säkert ena dagen visar sig vara osant nästa dag. Vad kan väl bestå?
Världen är levande, den rör på sig, inte ens sanningar och fakta är statiskt.
Fåglarna kvittrade idag, jag gick i täckbyxor och förundrades över att inte fler är ute och njuter av naturen nu och inte bara i juli -semestermånaden, då skogen är full av mygg.
Det känns att mycket förändras och folk börjar titta bakåt och hemåt och bli nostalgiska i en släng av trygghetssökande. Det blir för mycket. För många kanaler inblandade. Får man ingen diagnos så har man förmodligen en mutation. Vi måste ju vidare! Vart ska vi?
... Vill vi dit?
... Tiden har ju alltid gått framåt, vi har alltid möjlighet att svänga, men framåt kommer vi hur vi än gör.

Presentation


Hej!
Jag tycker om att skriva och göra bilder. Här på bloggen samlar jag bilder och texter om sånt jag blir glad av. Nästan allt bloggande sker via mobilen, delvis därför kommer mina foton vara långtifrån felfria.. Gillar någon bloggen och vill läsa och

Fråga mig

0 besvarade frågor

Copyright

  Alla texter och bilder här skyddas av copyright!

 

Vill du låna en bild (tex. till din blogg)och hänvisa till mej är du välkommen att fråga :)

Att dela mina hela inlägg på facebook är ju också helt ok (eftersom de då kopplas hit till min blogg)

MEN

 Tar du/kopierar en bild/text utan lov, kommer jag hem till dej och river sönder din cykel!!.. eller nåt... >:(

 

 

Kategorier

Senaste inläggen

Länkar

Sök i bloggen

Senaste kommentarerna

Arkiv

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2019
>>>

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ dunsaluns med Blogkeen
Följ dunsaluns med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se