Direktlänk till inlägg 22 januari 2021
Så underskattat! En bättre form av godis: Jag har aldrig sett receptet. För det är tydligen inte så speciellt outstanding så att det får plats i kommersiella receptsamlingar. Men när jul och jobb gjort matvanorna vanära med sötsaker och låtsasmat längtar kroppen efter något bättre. Samtidigt är inget gott. Då går jag till essensen av vad mat är och varför jag över huvudtaget ska äta.
Vintermörker och jobb gör mig trött och stillasittande och frysande gör mig slö. Dessa fyra adjektiv sätter sig gärn i en automatisk och destruktiv rundgång i Kaphas tecken. Bristen på energi och engagemang och tid gör att man även i köket väljer den snabba och till synes mest energirika vägen- godis, snacks, smörgås osv,.
Detta ökar bollen som redan är i rullning.. För att inte rulla ner i avgrunden så försöker jag se genom beteendet. Varför vill kroppen ha snabbmaten? För att smaken ger en känsla av att kroppen får energi. Samtidigt vet jag att energin är falsk. Det är processad mat som smakar gott men där processen dödar mycket av den prana som ursprungligen fanns i råvarorna. Prana är livskraft och förmodligen anledningen till att det finns dieter som kallas ?rawfood?. Kroppen går i första hand på känsla och blir lurad av smaken att låtsasmaten är energirik. Livskraften är bäst i nyskördade råvaror som trivts på sitt växtställe, oavsett om det är vegetarisk eller animalisk mat vi pratar om. Jag har den goda lyckan att få presenter i form av ett kålhuvud eller ett par överblivna tomatplantor av min före detta granne. Det är väldigt uppskattat. Men annars köper jag svenska och ekologiska grönsaker på affären.
Så, med underlag för att ge kroppen en nyttigare form av energi börjar jag skala lök och morötter. En god bas i varje hemlagat mål är att börja med att fräsa lök och vitlök i smör eller ghee. Jag bryr mig inte om att det blir mycket fett. Tungan vill ha sitt och om jag gör maten för mager kommer känslokroppen och vata att sakna en bas i maten. Alltså inte nöja sig, gå och börja leta energi i skafferiet igen. Fettet i grytan är dessutom inte lika onyttigt som det härdade fett som oftast finns i processad mat. I och för sig blir nu denna soppa processad på det vis att jag hackar och kokar ingredienserna. Men det är en mindre process. Men vata och kapha behöver varm mat, speciellt på vintern.
När löken blivit riktigt mjuk sätter jag i grovrivna morötter4 st.
Allt får fortsätta fräsa under lock för att behålla lite vätska. När morötterna mjuknat tillsätts röda linser, de får fräsa med ett tag innan jag gäller på vatten så de får koka tills linserna är klara. Då sätter jag i en riven liten spetskål eller delar av ett större kålhuvud. valfri buljong. Koka soppan. Sen tillsätter jag peppar och persilja. Salt är jag försiktig med. Processad och snabb mat gör att vi vänjer oss vid för mycket salt. I soppan sätter jag ibland en skvätt grädde. Antagligen är det bättre att vara utan men det är gott och jag är nöjd med detta alternativ till skräpmat. Soppan blir otroligt god och jag längtar inte efter sötsaker efteråt. Soppan i sig är ju söt och energirik. Alltså inget man äter för att gå ner i vikt men för att få en bättre form av energi. Rödkålen är ju så vacker, men färgerna i grytan från kokade morötter rödkål och persilja, blev ju gråbrun efter ett tag. Sista bilden.. på översta bilden har jag precis hällt i grädde o persilja så den ser helt vit ut. Färgen varierar med ingredienserna..
1 gul lök eller schalottenlök
1 vitlöksklyfta
En msk steksmör eller ghee eller olja
4 morötter
1 dl sköljda torkade röda linser
En stor bit kål av något slag
1 buljongtärning eller hemkokt buljong
Vatten
Persilja
Svartpeppar
Ev.salt
Ev. en skvätt grädde
Alla texter och bilder här skyddas av copyright!
Vill du låna en bild (tex. till din blogg)och hänvisa till mej är du välkommen att fråga :)
Att dela mina hela inlägg på facebook är ju också helt ok (eftersom de då kopplas hit till min blogg)
MEN
Tar du/kopierar en bild/text utan lov, kommer jag hem till dej och river sönder din cykel!!.. eller nåt... >:(
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | |||||||
4 |
5 | 6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
|||
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
|||
18 |
19 |
20 | 21 |
22 | 23 |
24 |
|||
25 |
26 |
27 |
28 |
29 | 30 | 31 |
|||
|