dunsaluns

Alla inlägg under juni 2015

Av dunsaluns - 17 juni 2015 22:26

först såg jag en hare. Efter ett par kilometer såg jag en kanin??? I skogen?.. Nej, jag bromsade in och gick ut ur bilen fastän jag trodde att harungen säkert skulle springa utom synhåll. Men så kom jag på, jag har hört att harpaltar kan sitta alldeles blick stilla och trycka fastän en fara närmar sig.
Så jag och den farliga mobilkameran kom ganska nära ändå..

ANNONS
ANNONS
Av dunsaluns - 15 juni 2015 09:45

igår började vi odlingarna i landet som pappa plöjde upp med hästarna. Hela familjen hjälptes åt i början. Tilde tyckte det var roligt att bära potatisar och kasta ner i groparna som vi gjorde.
Sen kom min farmor på besök och då tog hon henne i handen och gick ner för att visa getterna. Det är tydligt att den lilla damen har egen vilja.. Men de hittade ingen kanin i ladan för han hade äntligen fått flytta ut i kycklingburen på sommarbete...
Vi tog en paus, sen på kvällen fortsatte vi och jag började sätta rader med sommar och vintermorötter och kålrabbi och kålrötter. Man får väl se vad det blir av allt.. Jag skulle sätta persiljerot och palsternacka också men då blev jag tveksam. Några skulle ha legat i blöt före och alla de här sorterna verkade känsliga för angrepp(?) är det morotsflugan som är på alla de här? I så fall kanske man inte skulle sätta dem bredvid varandra så att de smittar?? Jag lämnade en fåra mellan morotssorterna där jag tänker sätta lök och kanske nåt annat. Lök ska tydligen skrämma morotsflugor. Sen la jag stenar vid varje kålrotsfrö så jag ser var jag sått, då rymmer jag att sätta ca varannan eller var tredje lök. Vet inte om det hjälper.. Stenarna ska tydligen vara bra för att hålla kvar lite värme i landet och hindrar lite vattenavdunstning..
Vi satte mandel, amandine och ajaxpotatis.. Ochså förstås de förodlade amandine och ajaxarna som stått i lekrumsfönstret och solat.. Än finns det plats för lite mer rotsaker/potatis också en liten "kornåker" längst ner i landet, om jag hinner sätta nåt..
Det blir intressant det här...

Av dunsaluns - 7 juni 2015 20:59

idag var det hönsbytardag på stormyrbergers lantgård. Där fanns mycket fina hönor, tuppar, kycklingar och kaniner. Jag och Tilde blev störtförälskade i en stor gul kanin, en belgisk jätte. Han var lyckligtvis inte till salu. Jag har ingen bur till en sån just nu. Det fanns en yngre variant som faktiskt var till salu, men den var redan tingad. Många kaniner i olika färger. Jag hörde att någon skulle sälja ällingar, ankungar, också, men de var redan sålda. Jag som helt plötsligt gått och blivit sugen på att skaffa ankor. Det kanske beror på att jag fått vänta så länge på att få tag på bjurholmshöns. (Eller att det är så fina badpölar nere vid ladan) Ibland tänker jag nästan ge upp och skaffa någon annan ras så att man får några hönor och ägg nån gång. Som idag..
Min kompis köpte två kycklingtuppar (Sussex)och två kycklinghönor av maran och isbar. Ochså fick hon en wyandotte och dess blandrasunge av en annan kompis. Så nu har hon sex höns till sitt nybyggda lilla hönshus. Det är så roligt att se hur fint och mysigt dom får det!
Jag gick ner i mitt eget tomma hönshus och började plocka lite. Det är lite småfix kvar innan det är helt klart. Som att täcka för isoleringen vid dörren. Där utanför har jag getkättar och en ensam stackars kanin som ännu inte fått flytta ut i sommarbutik eftersom det regnar hela tiden. Inte blir det roligare för honom att komma ut om han bara ska sitta i en låda och trycka.

Av dunsaluns - 4 juni 2015 22:08

alltså, getosten som jag har gjort, wiiiii! Den har stått och lagrat sej i källaren i två månader så nu ska den vara safe att äta. Jag kan säga att den såg godare ut när jag bar ner den än när jag tog upp den igen.
MEN, under det brungråmögliga skalet med en massa vitt lurv låg en fin vit ost som var så mild och god! Smakrik och lite nötig men inte den där sura eftersmaken som vissa andra ostar har. Absolut inte frän eller stark, som fördomarna säger. Bara fin mild getost.
Jag gjorde den hos en getfarmerska som har mejeri och säljer ost. Jag skrev lite om min resa dit i början av april. De var mitt inne i killningstiden så det fanns mycket gulligt att se och gott om råmjölk, som vi bla. Gjorde killingdans av, även om hennes killingar alltid får gå med sina mammor.
Mitt önskemål var att få lära mig göra en mild hårdost som är lite mer som en vardaglig ost att ha på mackan men ändå enkel att göra själv. Sen ville jag lära mig mer om hur de ordnar med hygien på fäbodar eftersom jag inte har någon avancerad anläggning och vill kunna göra det så enkelt som möjligt. Jag tänkte mig nog en vit caprin, men vi gjorde en fäbodost som var desto mer intressant, för även om vi alla tog hem en ost var av samma ostmassa, så får de olika smak beroende på olika källare.
Skulle va kul att se hur "systerostarna" blev...

Åh, nu vill jag ju göra mer ost och ha mer getter och bygga mejeri och allt! Så roligt och gott och vilka fina djur de är, de till och med luktar gott! (Utom bockar efter brunsttid)
Jag blir helt salig..
...puh, nu ska jag dricka mitt te och se "ack Värmland". Mia Skäringer är så himla rolig, och dom andra också för den delen...
God kväll!

PS. Så här läskig såg osten ut när jag tog upp den...

Av dunsaluns - 3 juni 2015 14:58

jag känner mej lite sjuk och frusen och det regnar ute.. Jag är förkyld i vänster öga, om man nu kan vara det? Jag har målat lite på en gammal tekning. Man blir ju lite sugen på att bara leta upp närmaste Björn och vila i värmen en stund...

Av dunsaluns - 1 juni 2015 23:09

så en vacker kväll i juni fick lockarna falla.. Det är lite vemodigt, för hon är ju söt i sitt långa hår, vackrare blir hon ju inte av min trubbiga sax. Men vilken befrielse att bli av med vinterpälsen så grundligt.
Det är skönt att kunna hålla till i mitt nya "stall" med pälsandet, då slipper jag stå i köket och håra ner, eller ute där det blåser hår i min näsa och mun och man börjar frysa. Det var helt lagom att stå där nere och höra kaninen prassla med sitt hö. Han har börjat få gräs på dagarna, men det har inte blivit riktigt läge för honom att flytta ut än eftersom att det regnar så mycket varje dag.
En sån här "snabbklippning tar väldigt lång tid för mig och när vi var färdiga såg jag att svanarna lagt sig till ro på vår sida av viken nedanför hagen. Det är verkligen högvatten nu efter allt regn. Hoppas svanarna vill vara kvar. Jag som hade tänkt göra en extra beteshage ner mot vattnet där det växer en hel del gott sly, men jag vill ju inte störa dem..
Bla bla bla.. Godnatt allihopa!

Presentation


Hej!
Jag tycker om att skriva och göra bilder. Här på bloggen samlar jag bilder och texter om sånt jag blir glad av. Nästan allt bloggande sker via mobilen, delvis därför kommer mina foton vara långtifrån felfria.. Gillar någon bloggen och vill läsa och

Fråga mig

0 besvarade frågor

Copyright

  Alla texter och bilder här skyddas av copyright!

 

Vill du låna en bild (tex. till din blogg)och hänvisa till mej är du välkommen att fråga :)

Att dela mina hela inlägg på facebook är ju också helt ok (eftersom de då kopplas hit till min blogg)

MEN

 Tar du/kopierar en bild/text utan lov, kommer jag hem till dej och river sönder din cykel!!.. eller nåt... >:(

 

 

Kategorier

Senaste inläggen

Länkar

Sök i bloggen

Senaste kommentarerna

Arkiv

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
<<< Juni 2015 >>>

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ dunsaluns med Blogkeen
Följ dunsaluns med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se