dunsaluns

Alla inlägg under september 2014

Av dunsaluns - 15 september 2014 13:14

Hela sommaren har jag gått och tänkt att, snart, snart, kanske, kanske kan jag börja ha getter igen. Vi skaffade ju höns, men nu byggs ladan om för att kunna hysa några små getter också. Hagar har länge planerats och jag har tagit in både hö och löv. Nu fattas bara de där killingarna som jag har längtat efter så länge.
Jag gick och önskade mig en helvit get. Och så hittar jag två helvita killingar det första jag gör! Det är dessutom min lilla Julia som är mamma till dem! Julia, min favoritget, den första killingen som föddes hos oss. Nu bor hon på Forsnäs Hemman och har haft flera fina killingar sen hon flyttade härifrån. (På länken finns en massa bilder på Julia med killingar)
Om våren och om hösten brukar min längtan vara särskilt stark. En gång när jag hade en sån saknad efter killingar om våren, målade jag den här tavlan som finns att beställa på (min) Pennspårs hemsida.
Nu ska jag ut i den härliga höstsolen. Ha en bra dag kära läsare!

ANNONS
Av dunsaluns - 11 september 2014 00:14

Ikväll har jag hunnit mer än väntat. Trots att min förkylning inte riktigt släppt och jag känner mig trött hela tiden, så fick jag ett riktigt ryck efter middagen.
Jag återupptog mitt fåfänga försök att göra en slangärdesgård, en stjihåga. Jag började ju lite lätt i maj med att hugga senvuxna, små granar. De ska spetsas och eldas på i den ände som ska ner i jorden, för att inte ruttna. Helst ska de doppas i tjära också. Några störpar hann ner i jorden redan i våras. Sen ska de bindas med en gran eller "enevidja", (helst en kluven minigran) som man binder ihop störparet med innan man lägger på en slana och binder en ny ovanför och lägger på en till slana tills man har ett lagom högt staket.
Jag tänkte samla in granvidjor nån dag och lägga dem i ett varmt bad i vattenvärmaren för att hålla dem mjuka och smidiga och sen binda det mesta på samma gång. Men än så länge har jag bara testat med vanliga vidjor som inte alls håller lika bra. De ska vara alldeles färska grankvistar.
Men det är svårt att hinna till skogs och få fram några lämpliga grenar att binda med och sen hinna värma, forma och binda på den lilla tid man har på sig varje gång man vill jobba och har en ettåring med sig. Det gäller att gå ut explosivt, nästan överraskande fort starta upp jobbet, för att sedan kanske behöva avbryta lika överraskande fort om hon inte är på humör... Jag får väl skylla på det då alla mina sommarprojekt är som hafsverk, även om jag lagt ner mycket möda på dem.
Sommaren var mycket varm och full av andra roliga upptåg, så jag lämnade hagbygget en tid eftersom jag heller inte ville elda ute i torkan. Men ikväll satte jag plötsligt igång med att spetsa till de sista granstammarna som jag släpat hem. Man är ju inte jätteflink med yxan precis. Sen var det bara att göra upp en liten brasa på en jordigare plätt och börja "elda av" de tillhuggna ändarna. De behöver inte vara vassa, bara lite tillspetsade. Sen stappar man ganska snabbt ner dom med hjälp av ett järnspett.
Nu väntar jag bara på att jorden ska läggas tillrätta också. Men sen har jag ju fått ner alla innan kälen tar höstmarken i anspråk och då har jag nått årets mål. Sen kan man ju kanske lägga på de liggandes slanorna i efterhand kan jag tänka.
Jag är ganska nöjd trots det lilla. För än viktigare är det ju att titta på när lilla Tilde tar sig an Lära-gå-vagnen och stolt styr runt,runt i köket med små uppmanande "ah!" "ah!" hela tiden, i väntan på uppmuntrande applåder och hejarop. För hon är duktig på att gå runt med den dära, även om hon inte vågar släppa taget än...

... Men stå i vagnen det vågar hon visst, där finns inte samma spärrar. Vovven verkar fatta att den där ungen behöver extra tillsyn, för hon parkerar sig alltid nära barnvagnen.

Nu är det sent så jag önskar alla en riktigt härlig torsdag :)

ANNONS
Av dunsaluns - 7 september 2014 15:54

Efter att bara ha legat och gnytt i tre dagar kurerar jag mig med en sån här underbart lyxig kantarellmacka. Dom andra i familjen blev förstås också bjudna, med varierande intresse.. Resten av kantarellerna sparas till såser, renstekar eller omeletter.. Vi dricker blåbär-svartvinbärssaft, den passar bra till kantareller tycker jag. Blev man frisk nån gång kunde man ju ge sig ut och fånga några mer blåbär..
En till helt underbar överraskning var ju den söta melonen jag fick av min vän Hojna som har odlat den själv! Tack för den! Hon så duktig på att få fram fina resultat i sin trädgård också tar hon så fina bilder på allt möjligt, för att inte tala om hennes virkningar, och svampplockningstips... Ja, gå in på hennes blogg eller webbutik (där hon säljer sina alster) så får ni se..

Av dunsaluns - 6 september 2014 12:18

Nu ser jag dem här utanför fönstret varje dag! De har tydligen bestämt dig för att bo på vår gård. Ibland går hönsfamiljen förbi, de är så söta och nu springer ju även småkycklingarna omkring på gräsmattan. Men däremellan får jag titta två gånger när jag höjer blicken,det är ju en annan tupp med familj som spatserar här. Fasanen! Nu ser jag dem varje dag!

Nere vid hönornas jordgrop..

...fasankycklingar på gräsmattan..

...äter lite vinbär..

...också går de iväg och gömmer sig i snåren..
Alla de här bilderna är tagna genom fönster,så det är dålig kvalitet på dom. Nu ska jag vila igen, jag har en dödsförkylning som gör att det t.o.m Är jobbigt att knappa på mobilen. Jag har masat mig ut och tittat till djuren. Det får nog räcka för idag :/ Tänk att det kan göra ont bara att en fluga landar och går på mitt skinn. Sen har jag ju en ettåring som gärna krälar runt på mig också och trasslar in tårna i mitt hår och klöser i kinderna och sätter i armbågarna på alla möjliga ställen, aj! Ta det lugnt!
Nu har barnen och pappan dragit iväg, så det är tyst och lugnt här.. Nu ska jag ta en kopp Kamomill och rölleka-te i min nya fina mugg som jag fick av syster yster i födelsedagspresent.

Av dunsaluns - 4 september 2014 14:42

Jag försöker få lite tid till att måla, men det går segt med det. Utanför fönstret skuttar alla inneboende i vedbon, utom Vita, ut på gräsmattan. Vita ligger nog i redet och värper ett ägg. Det är trevligt att ha dem utanför fönstret. Jag kommer nog att sakna det när de flyttar ner till sitt nya fina vinterbo.

De har gjort sig ett litet jordbad nere vid parkeringen Vita och Gullefjun. Röding håller vakt. Det här är mina favoriter, de är de enda som lägger ägg nu när det är ruggningstider. Ändå hinner de ut och strosa runt mycket om dagarna. Vita går ofta ut själv om ingen annan hakar på. Till och med i regn!

Av dunsaluns - 3 september 2014 23:44

Idag åt vi upp soppan som jag gjorde igår. Långkok på renben och diverse kålrötter, palsternacka, morötter, purjolök, fänkål och en liten potatis. En liten köttsoppa helt enkelt. Också de goda, kokta klumparna (klimp) som man gör av mjöl, mjölk, ägg och lite salt. Mmmm...
M-hrm, nja det kanske inte ser så gott ut som det är..

För några dagar sedan var jag tvungen att slakta några hönor som också hamnade i en gryta. Det får en ju att tänka igen. Som jag alltid har sagt: det är konstigt att vi äter kött. Jag skulle nog kunna vara vegetarian, men från det till steget att slakta sina egna djur är inte så stort som det kan verka. Vi har hamnat så sjukt långt ifrån verkligheten när det gäller förhållandet till mat och annat vi förbrukar också, för den delen. Hur mycket engagemang krävs för att odla, skörda och mala det mjöl som sedan ska bakas till vår frukostmacka? Hur vill vi att det odlandet ska gå till? Som det är nu är det nästintill omöjligt att göra det etiskt riktigt med priset vi konsumenter är beredda att betala. Resten betalar moder jord, våra efterkommande och den dåliga kvaliteten på brödet (våra magar). Sen kastar vi kanske till och med sista snutten i soporna utan att blinka.
På samma sätt behandlar vi de djur som på fabriksliknande sätt "produceras" för frysdisken på affärerna. Hur allt går till, från det att en individ föds, växer upp och slutligen hamnar i frysdisken, det är svårt att få full inblick i. Och det kanske är skönt för oss att vi inte kände den kyckling vars lår vi tar en samvetslös tugga av. Detta opersonliga förhållande till mat (och andra tillgångar) gör att det blir lättare att slösa och inte behöva ta ansvar för hur vi förvaltar världens tillgångar. Har du bakat ditt eget frukostbröd njuter du förmodligen mer av det än det du köpte för att det var billigt. Maten är för lättillgänglig, vi blir feta, världen mår illa.
Vi var tvungna att avliva några djur. Inte går jag sen raka vägen till ICA och köper kycklingfiléer, gjorda av några stackare som aldrig fått sprätta i grönt gräs.
Det var tråkigt att ta bort några, men det är väl inte mer än rätt att man får sig en tankeställare om man börjar tugga på andra djur. Bara tanken på att djuret ju är värdefullt..

..för att inte tala om smal/fet-hysterin, som också är ett svar på att maten har tappat sitt värde. Både kaloriskräck och frosseri är sjuka tecken på att vi förlorat kontakten med vår mat. Från att ha varit något så värdefullt, har mat förvandlats till ...skräp. ...på många plan..

Var rädd om din mat och ditt förhållande till maten, så kommer både du, dina nära, din hälsa, djuren och jorden att må lite, lite bättre..

Av dunsaluns - 3 september 2014 08:24

I förrgår hade vi en sån härlig dag i skogen. Det var riktigt skönt väder. Jag och barnen och hunden åkte till Blåsmark och hämtade Spöket, den lilla shettisen. Ut med barnvagnen och några burkar att plocka bär i, bananer, kex och dricka.. Syster yster var hemma när vi passerade hennes hus, så hon följde också med, med sina två hundar.
Vi blev som en liten skock efter vägen. När vi kom in i djupa skogen började jag genast plocka bär. Viggo fick rida omkring helt fritt mellan träden. Plötsligt tjöt han till under en gran, han hade kört fast med lillponnyn! Han hade ridit för nära en liten gran och satt liksom mellan kvistarna, som rev i hans bara armar medan Spöket snällt stod stilla och väntade på en lösning av problemet. Det gick ju bra, efter att Elina trasslat ut dem ur granen ville han fortsätta rida runt lite. Hon fotade honom också, det här är en av hennes bilder. Vi var så imponerade över hans ryttarframsteg. Bra balans i terrängen och att han kunde styra så bra. Hållning och sånt får man träna på sen. Det ska va kul att rida :)
Så värst många bär blev det ju inte, Tilde tröttnade tillsist och min lillasyster skulle hem. Så vi gick med henne hem också, det var så mysigt.

Av dunsaluns - 2 september 2014 15:28

Här är gropen som jag har grävt till äppelträdet. Den fungerade utmärkt att hoppa över i olika lekar. Men den var jobbig att gräva..

Jag fyllde igen den nästan helt med sand, lera och jord. Jag blandade med tre säckar planteringsjord och lite från det magra potatislandet. Tilde hjälpte till. Jag fick springa och flytta henne flera gånger eftersom jag vattnade flitigt.

Hon pausade med hunden i skuggan.

Det ryms visst hur mycket jord som helst i en grop. Jag har hört att det ska bli som en liten kulle över rötterna också... På med lite extra, och vattna emellan... Det sägs ju att de ska beskäras också.. Men har den här verkligen nåt till övers för det?
Får väl se hur det här överlever..men vi hade då tur med vädret i allafall :)

Hönsen spatserade nyfiket förbi med Röding i spetsen, när jag började gräva. På bilden är Vita och lilla Gullefjun med. Sötisar. Dom är så himla roliga.

Presentation


Hej!
Jag tycker om att skriva och göra bilder. Här på bloggen samlar jag bilder och texter om sånt jag blir glad av. Nästan allt bloggande sker via mobilen, delvis därför kommer mina foton vara långtifrån felfria.. Gillar någon bloggen och vill läsa och

Fråga mig

0 besvarade frågor

Copyright

  Alla texter och bilder här skyddas av copyright!

 

Vill du låna en bild (tex. till din blogg)och hänvisa till mej är du välkommen att fråga :)

Att dela mina hela inlägg på facebook är ju också helt ok (eftersom de då kopplas hit till min blogg)

MEN

 Tar du/kopierar en bild/text utan lov, kommer jag hem till dej och river sönder din cykel!!.. eller nåt... >:(

 

 

Kategorier

Senaste inläggen

Länkar

Sök i bloggen

Senaste kommentarerna

Arkiv

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23 24 25 26
27
28
29
30
<<< September 2014 >>>

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ dunsaluns med Blogkeen
Följ dunsaluns med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se